Ернст Рьом: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
2 байта изтрити ,  преди 3 години
м
Bot: Automated text replacement (-( +()
м (Bot: Automated text replacement (- , +,); козметични промени)
м (Bot: Automated text replacement (-( +())
 
=== Влизане в НСДАП ===
След германската капитулация на 11 ноември 1918 г., която слага край на войната, Рьом продължава военната си кариера като адютант в Райхсвера. Той е един от старшите членове на ''Bayerisches Freikorps für den Grenzschutz Ost'' ( "Баварски свободен корпус за източен граничния патрул ") на полковник [[Франц фон Епп|фон Епп]], оформен в Ohrdruf през април 1919 г. Корпусът спомага за унищожението на създадената [[Баварска съветска република]] на 3 май 1919 г. През 1919 г. Рьом се присъединява към Германската работническата партия (''DAP''), която през следващата година (на 24 февруари 1920 г.) става Националсоциалистическата германска работническа партия (''NSDAP''). Скоро се запознава с [[Адолф Хитлер]], и те стават политически съюзници и близки приятели. Начело е на ''Reichskriegsflagge'' запасна войска по времето на [[Бирен пуч|Бирения пуч]] и заема Министерството на войната за шестнадесет часа.
 
След неуспешния Бирен пуч от 9 ноември 1923 г. (в който даже загиват няколко от участниците и Адолф Хитлер ги споменава в предговора на „[[Моята борба|Моята борба“)]], Рьом, Хитлер, генерал [[Ерих Лудендорф]], подполковник [[Херман Крибел|Крибел]] и шест други са съдени през февруари 1924 г. за държавна измяна. Рьом е признат за виновен и осъден на една година и три месеца затвор, но присъдата му по-късно става условна и е освободен от отговорност. Рьом подава оставка от Райхсвера през ноември 1923 г. по време на престоя си като затворник в затвора ''Stadelheim''. Хитлер също е признат за виновен и осъден на пет години лишаване от свобода, но ще служи само на девет месеца и тогава пише „Моята борба“ (''Mein Kampf'').
[[Нощ на дългите ножове|Нощта на дългите ножове]] започва два дни по-късно. На разсъмване на 30 юни, Хитлер отлетита от Мюнхен и за Бад Висзе, където той лично арестува Рьом и другите лидери, които са изпратени до затвора ''Stadelheim'' в Мюнхен. От 30 юни до 02 юли 1934 се прочиства цялото ръководство на СА, заедно с много други политически противници на нацистите. Има митове, че Хилер арестува Рьом, докато е в кревата с друг мъж и се отвратил от това, но те не са доказани. Вероятно е объркване с Едмунд Хайнес, при чиито арест същия ден се случило подобно нещо.
 
Хитлер се колебае в разрешаване на екзекуцията на Рьом и му дава възможност за самоубийство. На 1 юли, SS-Brigadeführer [[Теодор Айке]] (тогава коменданта на концлагера Дахау) и SS-Obersturmbannführer [[Михаел Липерт]] влезат в килията, слагат пистолет на масата и казват на Рьом, че има десет минути, за да го използва, след което тръгват. Той отказа, заявявайки: „Ако ще бъда убит, нека Адолф го направи сам.“ След като не чуват нищо през предвидените десет минути, Айке и Липерт се завръщат в клетка Рьом да го намират застанал с голите му гърди напред в предизвикателен жест, и Липерт го застрелва в гърдите от упор. Куршумът удря Рьом в сърцето, убивайки го почти мигновено. Има сведения, че последните му думи били „O, Hitler, mein Führer, mein Führer!“ Погребан е в ''Westfriedhof'' ( „Западно гробище“) в Мюнхен.
 
Чистката на СА е легализирана на следващия ден с указ на: ''Закона за предприемане на мерки за държавна самоотбрана''. До този момент не е публично свързан с бунта на СА, а само са представени генерализирани позовавания на нарушение, перверзия и някакъв заговор.

Навигация