Разлика между версии на „Хип-хоп“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
интервал
м (интервал; козметични промени)
м (интервал)
Първите бели комерсиални рапъри ''The Beasty Boys'' предизвикват фурор с поведението и бохемската си тематика. Най-известни представители за началото на периода са ''LL Cool J, The Fat Boys, дуото Eric B & Rakim и Run-DMC,'' като последните окончателно въвеждат рапа в мейнстрийм пространството с дуета си с рок групата Aerosmith.
 
Към втората половина на Златния век на хип-хопа (от 1988 – 1992 г.), обаче се наблюдава рязко преодоляване на предишните стандарти в тематично отношение на рап музиката. Веднъж осъзнала интереса на публиката към субкултурата, MTV сгъстява интензитета на ротациите на клиповете и това става причина да се увеличи и притокът на тези, които имат какво да кажат чрез ефира ѝ. Това е моментът на появата на hardcore/alternative рап стилът, който стил в зората си е носител на следните начала в идейно отношение: ''политически рап, conscious рап, афроцентристки рап и ислямско-националистически рап''. Доста изследователи вярват, че раждането на такива разновидности на рапа бива продиктувано от липсата на възможност за активна и открита политическа позиция на чернокожите. Веднъж определен като „black noise“, хип-хопът посочва себе си като културен и политически глас на младежта дори извън пределите на гетото. Коментари в песни на групата ''Public Enemy'' като „911 is a Joke“, „Fight the Power“ и „Hitler Day“ наместват цветнокожите, там където се явява директно противопоставяне срещу „бялата Америка“. Засягат се теми за експлоатирането на чернокожите, без да получават полагаемото възнаграждение, различни социоикономически и религиозни въпроси. Групи като ''Boogie Down Productions'' (BDP) пък проповядват национализъм, безопасен секс и отричане от употребата на наркотици. Други представители за периода: ''DJ Polo & Kool Moe Dee, Big Daddy Kane, Paris, Tim Dog, the luniz''.
 
''Ice-T'' е считан за „политически“ рапър (има се предвид, че текстовете му са с политическа тематика бел.а.) заради неговия сингъл "Killers”, издаден през 1984.

Навигация