Разлика между версии на „Мартин Скорсезе“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
без изпуснат интервал преди точка
м (Bot: Automated text replacement (-( +())
м (без изпуснат интервал преди точка)
[[Коварни улици]] отдава почит на френската нова вълна, но и се преплита с гангстерския жанр и документалния автентизъм. Филмът е почти автобиографичен, посветен на баща му и чичо му и окончателно белязва приемането от Скорсезе на неговия италиански (сицилиански) произход.
 
През 1974 г. актрисата [[Елън Бърстин]] избира Скорсезе да я режисира във филма  [[Алис не живее вече тук|Алис не живее вече тук.]] . За своето изпълнение тя печели награда „Оскар“.  Макар и добре приет от критика и публика, филмът остава аномалия в ранната кариера на режисьора, тъй като се фокусира върху централен женски персонаж.
 
След това Скорсезе се завръща в  своя квартал  „Малката Италия“ в  Ню Йорк, за да изследва етническите си корени и заснема документалния филм „Италоамериканци“ с участието на родителите си Чарлс и Катрин Скорсезе.
В [[След работа]] (1985) Скорсезе прави  естетическа промяна с един много по-ъндърграунд  филмов стил. Заснет с  изключително нисък бюджет, на естествена локация, през  нощта  в квартал Сохо в Манхатън, филмът е черна комедия за все по-злощастната нощ на един нюйоркски професор. (Грифин Дън)
 
През 1986 г. Скорсезе прави [[Цветът на парите]], продължение на известния  филм на [[Робърт Росън]] "The Hustler" (1961) с [[Пол Нюман]], който участва заедно с [[Том Круз]]. Въпреки че се придържа към утвърдения   си стил, който не е комерсиален, [[Цветът на парите]] е първият касов филм, достигащ до широката публика на режисьора .  Пол Нюман  печели "Оскар", а Скорсезе получава достатъчно  влияние, за да  си подсигури  подкрепа за проект, който му е дългогодишна цел: [[Последното изкушение на Христос]]
 
Още през  1983 г. Скорсезе започва да работи върху много личния за него проект [[Последното изкушение на Христос]], основан на романа от 1951 г., написан от [[Никос Казандзакис]], който предава живота на Христос по-скоро човешки, отколкото божествен.

Навигация