Разлика между версии на „40 Народно събрание“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
замяна с n-тире; козметични промени
м (Bot: Automated text replacement (-Заместник пред +Заместник-пред))
м (замяна с n-тире; козметични промени)
Този парламент остава в историята със създаването на т.нар. „Тройна коалиция“ и [[Правителство на Сергей Станишев|Правителството на Сергей Станишев]] и въвеждането на [[плосък данък]] от 10% върху доходите.
 
Следващите [[Парламентарни избори в България 2009|парламентарни избори през 2009 г.]] са убедително спечелени от новата партия [[ГЕРБ]] с близо 40%.
 
== Парламентарно представени сили ==
== Ръководство ==
=== Председател ===
* [[Георги Пирински]] - Коалиция за България
 
=== Заместник-председатели ===
* [[Любен Корнезов]] - Коалиция за България
* [[Камелия Касабова]] - НДСВ
* [[Юнал Лютфи]] - ДПС
* [[Петър Берон (политик)|Петър Берон]] - Коалиция АТАКА
* [[Филип Димитров]] - ОДС (2005-2008)
* [[Надежда Михайлова]] - ОДС (2008-2009)
* [[Екатерина Михайлова]] - ДСБ
* [[Анастасия Мозер]] - БНС
 
== Парламентарни комисии ==
 
== Дейност ==
При съставянето му, сочена за основна задача на това народно събрание е бързото приемане на закони, съответстващи на правото на [[Европейски съюз|Европейския съюз]], за чийто член България е приета през 2007 г.<ref>[http://www.diplomatic-bg.com/c2/content/view/710/47/ „На 11 юли 40-ото Народно събрание се събра на първото си заседание“] - статия от diplomatic-bg.com: „''В обръщението си президентът Георги Първанов призова народните представители да сгъстят законодателния си график, за да се приемат законите, свързани с членството на България в ЕС.''“</ref>
 
=== Трета промяна в Конституцията (2006) ===
През март [[2006]] г. е приета [[Конституция на Република България#Промени през 2006 г.|третата промяна в конституцията]], главно свързана със съдебната власт и позволяваща депутатите да бъдат разследвани и съдени и за „престъпления от общ характер“, след разрешение от Народното събрание, а не само за тежки преестъпления, предвиждащи 5 години затвор, както е дотогава. Добавена е и възможност депутатите сами да могат да разрешат да бъдат разследвани без това да трябва да се гласува в парламента.<ref>[http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2129&sectionid=2&id=0000301 Промените в конституцията минават на първо четене] - segabg.com, 04.2.2006</ref><ref>[http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2161&sectionid=16&id=0000101 Приемане на поправките на второ четене] - segabg.com, 03.3.2006</ref>
 
=== Поправка „Ванко 1“ (2006) ===
{{основна|Поправка Ванко 1}}
Поправките в Наказателния кодекс от 2006 г., приети от парламента, впоследствие изненадващо се оказват причина за освобождаване от затвора на осъдения на втора инстанция на 12 години затвор за склоняване към проституция и очакващ присъда на последна инстанция Иван Главчев - Ванко 1. Впоследствие поправката, засягаща рапъра сводник, е кръстена от медиите „Поправката ''Ванко 1''“.
 
=== Други решения ===
На [[18 септември]] [[2008]] г. събранието приема решение за одобряване на [[Пражката декларация]], която определя [[нацизъм|нацистките]] и [[комунизъм|комунистическите]] тоталитарни режими, като най-голямото зло на [[20 век]]. Проектът за решението е внесен от представители на [[ОДС]] и [[ДСБ]]. При гласуването декларацията е подкрепена от 106 депутати, 60 от Коалиция за България гласуват против, а 5 - въздържали се.
 
== Справки ==
== Външни препратки ==
* [http://www.parliament.bg/bg/plenaryst/ns/2 Стенограми от пленарните заседания на 40 Народно събрание]
{{Народно събрание на България}}
 
[[Категория:40 Народно събрание| ]]
{{Народно събрание на България}}

Навигация