Разлика между версии на „Княжество Кастриоти“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
замяна с n-тире; козметични промени
м (замяна с n-тире; козметични промени)
 
== Фамилия ==
Най-старите писмени данни за средновековната албанска [[аристокрация|аристократаристократична]]ична фамилия [[Кастриоти]] са от [[1368]] година, когато се споменава за Кастриоти, господар на [[Канина]], който присъствал на церемонията по обявяването на владетеля на [[Валона]], [[Александър Комнин]], за почетен гражданин на [[Дубровник]].
 
Предполага се, че [[име]]то Кастриоти идва от [[село]] [[Кастри]], близо до [[Дрин]]. През [[1395]], фамилията завзема [[замък]]а [[Круя]], а впоследствие завладяват още [[крепост]]и и стават господари на т.нар. ''княжество Кастриоти''. Като благодарност от [[Венецианска република|Венеция]], за съпротивата си срещу [[османци]]те, [[княз]] Гьон Кастриоти през [[1413]] година е вписан в регистъра на венецианските благородници и получава [[герб]] с [[двуглав орел]], днес [[знаме]] и [[символ]] на [[Албания]].
 
== Териториален обхват ==
От господството на Гьон Кастриоти (Йован или Иван Кастриоти), до кончината на Скендербег, княжеството заема следните [[Област (административна единица)|областобласти]]и:
* [[Тирана]]
* горното течение на [[Мат (река)|Мат]]
 
== История ==
Гьон Кастриоти се утвърждава за самостоятелен владетел в района на днешна Средна Албания след косовската битка. Неговото [[знаме]] е възприето за [[Национално знаме на Албания|национален флаг]] на днешна Албания. През [[1395]] година завзема [[крепост]]та [[Круя]] и се обявява за ''[[княз]] на Круя''. Впоследствие завладява още крепости и става господар на Матя, областта Дебър, [[Голо бърдо (Албания)|Голо бърдо]], Река, [[Черменика]], Урака, Гьонима и планинската област на Тирана (Бенда и Тамадея). Гьон Кастриоти е отбелязан като крупен дарител на [[Хилендарски манастир|Хилендарския манастир]] в [[Света Гора]], заедно с децата си.
 
Гьон Кастриоти е женен за Войслава Трипалда (дъщеря на владетеля на [[Полог]]), от която има пет дъщери и четири мъжки рожби, които са оженени:
* Мара - за [[Стефан Църноевич]] в [[Зета (владение)|Зета]];
* Влайка - за [[Джовани Топия|Джовани Мусачи Топия]];
* Елена - за [[Павел Балшич]];
* Ангелина - за [[Владан Топия|Владан Арианити Комнин Топия]];
* Марица - за [[Карло Топия|Карло Мусачи Топия]];
* Станиша, женен за роднина на Комнини от Валона и Канина, със син Бранило;
* Костадин (Константин);
Първоначално Гьон Кастриоти се противопоставя на [[Баязид I]], но се вижда принуден да са признае за [[васал]], да плаща [[трибут]], и да изпрати четиримата си сина в [[Одрин]], като гаранти за лоялност към османците. Гьон и тримата му братя, ведно с [[Крали Марко]] и [[Константин Драгаш]], участват като османски васали във военните походи на османския [[султан]].
 
След поражението на Баязид I край [[битка при Анкара|Анкара]], клана Кастриоти възвръща управлението на [[род (общност)|родродовите]]овите си владения. В [[период]]а [[1410]]-[[1415]], Круя се управлява от [[династия]]та [[Топия]]. През 1415, османците си възвръщат града.
 
Местни османски владетели на Круя стават Мурат Бей и Али Бей, съответно през 1415 и [[1432]] година, а през [[1443]], тази длъжност заема Хасан бей, син на Айдън Бей и Елена Музаки. През 1443, Круя отново става владение на Кастриоти, след като османски управител става сина на Гьон Кастриоти - Георги Кастриоти (Скендербег).
 
== Литература ==

Навигация