Алберт фон Сакс-Кобург-Гота: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
замяна с n-тире; козметични промени
м (замяна с n-тире; козметични промени)
'''Принц Алберт фон Сакс-Кобург-Гота''' ({{lang-en|Prince Albert of Saxe-Coburg and Gotha}}, роден ''Francis Albert Augustus Charles Emmanuel''<ref>LondonGazette, 7 February 1840, issue 19821 page=241</ref>) е съпруг и [[принц-консорт]] на [[Виктория (Обединено кралство)|кралица Виктория]] на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия. Той е единственият съпруг на британски монарх, официално носил титлата принц-консорт. След смъртта на Виктория през [[1901]] името на британската династия официално се сменя от Хановер на [[Сакс-Кобург-Гота]]. По време на [[Първа световна война|Първата световна война]] обаче, когато Англия воюва с [[Германия]], по политически причини е сменено отново от крал [[Джордж V]] на по-английски звучащото [[Уиндзор]].
 
[[КартинкаФайл:100_2832.jpg|мини|ляво|Статуята на Алберт срещу Роял Алберт Хол]]
Той се жени на 20-годишна възраст за първата си братовчедка, кралица Виктория. Двамата имат девет деца. В началото на брака той няма никаква власт и никакви отговорности, но постепенно Виктория му се доверява и му поверява образователната реформа, прекратяването на робството, и много други задачи в областта на изкуството, науката, както и контрола на двореца. Той организира [[Голямото изложение]] от 1851 г. [[Роял Албърт Хол]] - най-прочутата лондонска концертна зала е кръстена на него.
 
Алберт умира на 42 години от [[коремен тиф]]. Кралица Виктория дълго време е в дълбок траур и до края на живота си носи черни дрехи. Като ритуал, до края на живота си всяка сутрин тя приготвя дрехите на съпруга си. След смъртта и&#768;ѝ през 1901, тронът поема техният най-голям син [[Едуард VII]].
 
== Източници ==

Навигация