Тифоидна треска: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
интервал; козметични промени
(EN: The external link was leading to a porn web site so I removed it. БГ: Външната връзка водеше към порнографски сайт. Премахнах я.)
м (интервал; козметични промени)
 
== Симптоми ==
* Повишаване на телесната температура, която в рамките на 6 дни достига 39 – 40 °°С и се задържа две-три седмици. Болки в гърба се проявяват в началните стадии на болестта.
* Обща отпадналост, [[главоболие]] и безсъние. В по-тежките случаи могат да се появят [[халюцинация|халюцинации]].
* Езикът е сух, покрит с кафяв налеп. На 10 – 11 ден от болестта се появяват характерните за тифа коремни обриви. Те представляват малки червени петна с големина 2 – 3 mm, разположени по кожата в горната част на тялото и по корема. [[Черния дроб|Черният дроб]] и [[далак]]ът се увеличават. Появява се [[Треска (медицина)|треска]].
* [[Пулс]]ът е забавен и слаб. В началния период на заболяването има [[запек]], а впоследствие се появява умерена [[диария]], като [[изпражнения]]та са средни понякога примесени с кръв. В изпражненията има парченца от [[черва]]та на човек.
* След време 75% от жертвите умират от [[сърдечна недостатъчност]]. При лечение с [[антибиотици]] болестта спира развитието си и [[имунната система]] я унищожава.
 
== Лечение ==

Навигация