Никея: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
замяна с n-тире; козметични промени
м (Робот Добавяне {{без източници}})
м (замяна с n-тире; козметични промени)
'''Никея''' ({{lang-el|Νίκαια}}) е античен и средновековен град в [[Мала Азия]], чийто наследник е съвременният град [[Изник]], Турция.
 
Градът има стратегическо местоположение - разположен е на брега на [[езеро]], обграден е с високи хълмове по суша, които създават максимално благоприятни условия за защитата му по време на [[обсада]]. Крепостната стена е със средна височина около 10 м, а пред нея е изкопан дълбок ров. Около 100 крепостни кули подсигуряват надеждната защита на крепостта.
 
Античният град на мястото на Никея носи името ''[[Анкор]]'' или ''Геликор''. Никея е главен град на областта [[Витиния]]. В нея се провежда [[Първи вселенски събор|Първият вселенски събор]] в историята на християнската църква през 325 г. След [[превземане на Константинопол (1204)|превземането на Константинопол]] от [[кръстоносци]]те през [[1204]] г. градът става столица на [[Никейска империя|Никейската империя]].
Днес крепостната стена на средновековна Никея, която е главна туристическа атракция на Изник, е разрушена на много места.
 
== Библиография ==
* Лебедев, А. П. Вселенские соборы ІV и V веков. СПб., изд. Олега Абышко, 2007
 

Навигация