Разлика между версии на „Оплождане“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
замяна с n-тире
м (Bot: Automated text replacement (-( +(); козметични промени)
м (замяна с n-тире)
'''Оплождане''' ({{lang-la|Fecundatio}}) се нарича процесът, при който в [[яйцеклетка]]та прониква [[сперматозоид]]. Започва да се формира нов [[индивид]], това е началото на [[бременност]]та. Зачеването е сложен процес. В месечния цикъл на жената единствено по време на [[овулация]]та може да се осъществи зачеването. А овулацията е много кратък период от време. Шансът на жената да зачене се свежда до рамките на 12 - 24 часа.
 
Не винаги обаче нещата са толкова прости.
Понякога зачеването може да не доведе до нормално развитие на бременността. Има няколко причини:
 
– Яйцеклетката се отделя от [[фоликул]]а (намиращ се на повърхността на [[яйчник]]а), обградена от стотици клетки. В редки случаи този комплекс може да не съдържа яйцеклетка - "кухо яйце".
 
– Не винаги яйцеклетката се опложда правилно. Понякога пропуска повече от един сперматозоид, като резултатът е неразвиващ се ембрион или спонтанен аборт в ранен етап, много преди [[Тест за бременност|теста за бременност]].
– Не винаги лигавицата на матката е готова да посрещне ембриона и да му "позволи вгнездяване" или т.нар. имплантация.
 
При половият акт спермата се излива предимно в задния влагалищен свод. Моторната активност на матката при полово сношение е особено силно изразена през времето на оргазма, когато се забелязва съкращение на целия полов апарат. В резултат на тези съкращения се отделя секрет от цервикалните жлези и става навлизането на сперматозоидите в матката, а от там в тръбите, където те живеят приблизително 2 дни (установено е обаче, че оплождане може да стане и без оргазъм). Смята се, че концепционният оптимум е по времато на овулацията: 14 - 16-ят ден, а концепционният минимум: преди, по време на и след менструацията. По изключение освен правилен овулационен цикъл има и патациклични овулации, поради които оплождането е възможно по всяко време.
 
Овулация настъпва когато граафовият фоликул, достигнал размери 10-12 мм., се пукне и се отдели яйцеклетка, която попада в коремната кухина. Яйцеклетката не притежава способност да се придвижва сама. За да попадне в маточните тръби тя бива заловена от техните фимбри. Яйцеклетката може да биде оплодена в срок от 8-12 часа. Перисталтичните движения на тръбите осигуряват контакта на яйцеклетката и сперматозоида и помагат за оплождането (от значение е и психичното състояние на жената - стрес от неврогенен произход може да доведе до спазъм и да затрудни придвижването в маточните тръби). Оплождането се извършва от един от милионите сперматозоиди, отделени при еякулация. Останалите достигнали до яйцеклетклетката, улесняват по ензимен път пенетрацията на оплождащия сперматозоид. По повърхноста на яйцеклетката, срещу главичката на сперматозоида се образува издутина – възприемащо хълмче - през която сперматозоида навлиза. Обвивките на яйцеклетката: corona radiate и zona pellucid, представляват последното препятствие, което най-жизнеспособният сперматозоид трябва да преодолее. Това става благодарение на хиалунидазата, която разтваря хиалуроновата киселина, съдържаща се в клетките на обивките. След като навлезе в протоплазмата на зрялата яицеклетка, полуядрото на сперматозоида (½ от броя на хромозомите) се слива с полуядрото на яйцеклетката – образува се зигота. След внедряването на сперматозоида в яйцеклетката около нея се образува особена обвивка, която пречи на другите сперматозоиди да проникват в нея. С това процесът на олождане е завършен.
 
От времето на овулацията до попадането на яйцеклетка== Външни препратки ==

Навигация