Скафандър: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
27 байта изтрити ,  преди 3 години
м
интервал; козметични промени
м (whitespaces)
м (интервал; козметични промени)
[[КартинкаФайл:Russian space suit 1.jpg|мини|Космически скафандър „Сокол“]]
'''Скафандър''' (от [[Гръцки език|гръцки]] σκάφος — корпус на кораб + ανδρός — родителен падеж от ανήρ — човек) е специално облекло, предназначено за изолация (защита) на човек (или животно) от околната среда.
 
 
== Водолазни скафандри ==
[[КартинкаФайл:Training with a Atmospheric Dive Suit.jpg|thumbмини|200px|Тренировка с използване на водолазен скафандър]] Водолазните скафандри служат за спускане под вода на по-големи дълбочини ([т.н. тежки водолази][http://diver1.net/index.php?option=com_hwdvideoshare&task=viewvideo&Itemid=18&video_id=44]). Те се разделят на два вида:
 
* '''Нормобарически скафандър''' - предназначени са за дълбоководни (до 600 метра) работи, по време на които пилота на скафандъра продължава да се намира в нормално атмосферно налягане, което, съответно премахва възможността за [[Азотно отравяне|азотно]], [[Кислородно отравяне|кислородно]] и други отравяния.
 
* '''Мек скафандър''' - изготвят се от гума като шлемът е направен от метал. Не изолират водолаза от въздействието на налягането на външната среда (водата).
 
== Космически скафандри ==
Първите образци на космическите скафандри са били създадени в края на [[1950-те]] г. в СССР от специалистите на НПП „Звезда“.
Те разработват следните видове:
* '''СК-1''' - аварийно спасителен скафандър използван от космонавтите на корабите [[Восток (космически кораб)|Восток]]. Представлява мек скафандър с несвалящ се шлем. Осигуряват животообеспечаване в продължение на пет часа.
* '''Беркут''' — предназначен за осигуряване на безопасно излизане на човек в открития [[космос]]. С него е осъществено първото излизане в открития космос от [[Алексей Леонов]].
* '''Ястреб''' — разработен за осъществяване на външнокорабни действия от екипажите на ранните модификации на космическия кораб [[Союз (космически кораб)|Союз]] и предполагаемият полет до [[Луна]]та. Леонов е бил един от консултантите при създаването на новия скафандър. Система за животообеспечаване на новият скафандър „Ястреб“ се е намирала в метален контейнер, който за облекчаване на преминаването през тесния [[люк]] на кораба [[Союз|„Союз“]], е можел да се монтира или на гърдите или на крака. Скафандърът „Ястреб“ е изготвен и изпитан през [[1967]] година. Единственото използване на скафандъра е по време на полета на корабите „[[Союз-4]]“ и „[[Союз-5]]“ през януари [[1969]] година, когато космонавтите [[Евгений Хрунов]] и [[Алексей Елисеев]] преминават от кораба „Союз-5“ в кораба „Союз-4“ през открития космос.
* '''Кречет''' - полутвърд скафандър за експедиция до Луната. При подготовката за полет до Луната след сравнителен анализ на характеристиките е решено да се разработи полутвърд скафандър със вградена във входия капак животоосигуряваща система. Поради закриване на лунната програма от СССР този скафандър не влиза в употреба. Опита по създаването му обаче става основа за създаването на скафандъра Орлан
[[КартинкаФайл:Sharipov one.jpg|мини|]]
 
* '''Орлан''' — полутвърд скафандър за извършване на извънкорабни действия по поддръжка на орбитални станции. Негов модифициран вариант се използва в момента на [[МКС]]. Със създаването на дълговременните орбитални станции възниква необходимостта за създаване на универсален скафандър за извънкорабни действия. Съществуващите скафандри "Беркут" или "Ястреб" не са имали възможност на напасване и за всеки член на екипажа е било необходимо тяхното изготвяне. При "Орлан" благодарение на полутвърдата конструкция индивидуални са само ръкавиците, които се доставят с екипажа, докато самите скафандри се намират постоянно на станцията. Първото излизане в открития космос в тези скафандри е извършено от космонавтите Г.И. Гречко и Ю.В. Романенко на станцията „[[Салют-6]]“ [[20 декември]] [[1977]] година.<ref>{{cite web |last=Дубровский |first=А. |title=„Главное - чтобы костюмчик сидел“ |url=http://www.nkj.ru/archive/articles/5188/ |publisher=„Наука и жизнь“, №4, 2006 г |accessdate=2006-11-20}}</ref>
* '''Сокол''' — облекчен скафандър с мек несвалящ се шлем и отварящо се скъкло за аварийно спасяване. Скафандърът се използва при най-опасните за разхерметизиране части от полета: при излитане, стиковане, приземяване. Скафандърът може бързо и самостоятелно да се облече от космонавт в случай на авария. Време на животообезпечаване е 2 часа.
 
== Интересни факти ==
* Отначало върху скафандъра на Юрий Гагарин не е било написано СССР. Но при подготовката за излитането му, малко след свалянето на Ю-2 на подготвящите инженери им идва на ум, че при приземяването на космонавта, той може да бъде взет за американски шпионин. За да предотвратят евентуално посегателство, инженерът с най-калиграфски почерк изписва върху каската на шлема буквите СССР. Следващите скафандри вече вървят с готови надписи.
* При първото излизане в открития космос, скафандърът на А. Леонов се раздува и той не може да се върне през люка в космическия кораб. За да могат да изпуснат налягането, Леонов влиза с главата напред до заклещването му, изпускат от налягането и след това влиза целия.
== Външни препратки ==
<references/>
* http://www.divingheritage.com/atmospheric.htm
* http://www.divingheritage.com/armored.htm
* http://www.divingheritage.com/sam.htm

Навигация