Направо към съдържанието

Севастократор: Разлика между версии

Няма промяна в размера ,  преди 4 години
м
замяна с n-тире
м (интервал; козметични промени)
м (замяна с n-тире)
Титлата е въведена от византийския император [[Алексий I Комнин]] за неговия по-голям брат [[Исак Комнин (брат на Алексий I Комнин)|Исак]]. Съставена е от думите "севаст" (гръцкия аналог на латинската титла "[[август (титла)|август]]") и "[[автократор]]" ("самодържец"). Тя е втората по значение титла, след тази на [[василевс]]а-автократор (тоест - царя-самодържец), доста по-късно е изместена на трето място от титлата "[[деспот]]".
 
Севастократорът носел корона с една дъга, а на облеклото му имало изобразени двуглави орли, за да се подчертае, че неговата титла е близка до владетелската. Червените обувки са запазени за императора. Сини обувки носи севастократорът, а зелени протовестиарият. Титлата "севастократор" не се наследявала, а се давала от императора на негови близки роднини или на практически независими едри феодали.
 
По време на [[Второто българско царство]] за севастократор е бил титулуван един от племенниците на цар [[Калоян]], а именно [[Стрез]]. Това станало при преминаването му към страната на цар [[Борил]].