Направо към съдържанието

Сив плъх: Разлика между версии

86 байта изтрити ,  преди 4 години
м
замяна с n-тире; козметични промени
(authority от Q184224)
м (замяна с n-тире; козметични промени)
 
== Физически характеристики ==
Тялото му е относително дълго – до 25 см<ref name=markov>Марков, Георги. Бозайници. 2. осн. прер. изд. София, Наука и изкуство, 1988, с. 164-165</ref>. Опашката е малко по-къса или равна по дължина на тялото 22–25 см.<ref name=markov></ref> Има широка и затъпена муцуната и малки уши<ref name=markov></ref>. Опашката е гола и покрита с максимум 200 пръстеновидни рогови люспи<ref name=markov></ref>. Окраската на горната част на тялото е сиво-кафява или по-тъмна<ref name=markov></ref>.
 
== Разпространение ==
Разпространен е по цялото земно кълбо, включително и цялата територия на България<ref name=markov></ref>. Сивият плъх се появява в [[Европа]] в края на [[17 век]]. Той е пренесен с търговските [[кораб]]и. Неговото латинско название „norvegicus" (норвежки) е неправилно, а по-логично би било да се нарича азиатски, тъй като [[Азия]] е неговата родина (най-вероятно Южна Азия и Северен [[Китай]]). Името си „норвежки" е получил от англичаните, тъй като през [[1728]] г. той вече достигнал [[Англия]] пренесен от [[Норвегия]], където още през [[1716]] г. е бил много разпространен.
 
== Местообитание ==
Населява най-вече жилищни и стопански постройки<ref name=markov></ref>. В умерените климатични зони през лятото се заселва в природни биотопи, а през зимата се връща в постройките<ref name=markov></ref>. В по-топлите климатични зони може през цялата година да живее извън селищата, като предпочита речни брегове и блатисти места<ref name=markov></ref>. Среща се също и в зеленчукови и овощни градини, паркове, житни посеви и в купи сено<ref name=markov></ref>. В селищата се настанява най-вече в ниските жилищни и складови постройки, избени помещения и др., за разлика от [[Черен плъх|черния плъх,]] който предпочита горните етажи и таваните<ref name=markov></ref>.
 
== Хранене ==
В природата се храни със семена, но предимно с животинска храна мекотели, риба, жаби, птици и яйца и дребни мишевидни гризачи<ref name=markov></ref>.
 
== Размножаване и развитие ==
Размножава се до 4–5 пъти в годината<ref name=markov></ref>. Бременността трае до 21–22 дни, след което женската ражда до 15 малки<ref name=markov></ref>. Новородените са слепи и проглеждат след две седмици<ref name=markov></ref>. Майката кърми един месец<ref name=markov></ref>. След 3–4 месеца достига полова зрелост<ref name=markov></ref>. Живее до 3 години<ref name=markov></ref>.
 
== Източници ==