Нови хан: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Премахнати редакции на 77.70.102.183 (б.), към версия на Vodenbot
Етикет: Отмяна
Ред 70: Ред 70:


[[Категория:Села в Софийска област]]
[[Категория:Села в Софийска област]]
[[Категория:Радиоактивни отпадъци]]

Версия от 11:33, 20 ноември 2018

Нови хан
Кметството на Нови хан
Кметството на Нови хан
Общи данни
Население3255 души[1] (15 март 2024 г.)
68,4 души/km²
Землище47,558 km²
Надм. височина631 m
Пощ. код2110
Тел. код071501
МПС кодСО
ЕКАТТЕ52012
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСофийска
Община
   кмет
Елин Пелин
Ивайло Симеонов
(Нова България, НППБ, ВМРО-БНД, ИТН; 2015)
Кметство
   кмет
Нови хан
Александър Стоичков
(ВМРО-БНД, ИТН)
Нови хан в Общомедия

Нови хан е селище в Западна България. Намира се в община Елин Пелин, Софийска област, на 24 км от гр. София.

Име

Първото споменаване на селото е под името Хан Джедид през 1680 г., малко след построяването на кервансарая. То означава „нов хан“ на арабски език. Записано на османски турски е Han Cedit. По-късен вариант на името е преводът му на турски – Yeni Han. След Освобождението е преведено на български и става Нови хан.

История

В землището има останки от тракийски, римски и средновековни селища. През 1670 г. на мястото на днешното село Нови хан е построен голям кервансарай, който е бил станция и странноприемница по „царския друм“ до столицата Цариград. Постепенно около кервансарая възниква днешното село. По време на османското владичество селището многократно е било нападано и опожарявано именно поради местоположението си на главния път. Мнозина известни пътешественици са разказвали за Нови хан.

Обществени институции

  • Кметство
  • Читалище
  • Училище
  • Детска градина

Религии

Православно християнство.

Забележителности

Средновековен хан

Паметникът на загиналите в Балканската, Първата и Втората световна война

Останките от османския кервансарай, или „Калето“ (както го наричат местните), се намират в двора на основното училище „Св. св. Кирил и Методий“. Всъщност от кервансарая е запазена само западната стена. Постройката е обхващала цялото пространство, където днес се намира училището. Някои части на хана са били съборени през 1872 г. заради строежа на училището.

Кервансараят е бил построен през 1670 г. по заповед на Ахмед паша. Намирал се е на 25 километра източно от София – един ден преход. С вътрешната си уредба е смайвал всички пътешественици. Площта му е била 20 декара. От историческите извори научаваме, че е имал голям оловен покрив, дворът е бил ограден с висока каменна стена, от която се е спускала навътре широка стряха, като навес, опряна на каменни стълбове. В двора му е имало шадраван с водоскок и чешма с обилна вода.

Църква „Св. Троица“

В селото има църква, построена около 1864 година. Майстори строители на черквата са били „Стойно, Миле, Митар и Божил от Слатина“ – това е издълбано на камък над вратата на черквата, без година, без дата. Черквата е била дълга 10–15 метра, широка 5 метра, със сводест таван. Стените, зидани изцяло от камък на хоросанов разтвор, са дебели 60 см. Прозорците отвън са тесни, а вътре в стените се разширяват два пъти. В черквата има два каменни свещника. В основата на единия е издълбана годината 1871. След Балканската война църквата е удължена на запад с още 7 метра, от войници завърнали се живи от фронта. Зографисана е първоначално от зограф руснак. През 2014 г. е извършена цялостна реставрация на стенописите отново от руски зограф Елена Адамова. По стените са изографисани светци в цял ръст, срещу вратата е изобразен св. Христофор с магарешка/конска глава.

Дом за сираци

Към църквата има дом за сираци. В него всеки помага с каквото може. За този дом се грижи свещеник Иван, който заради благотворителната си дейност е избран за мъж на годината за 2005 г.

Студия на Нова телевизия

От 2008 г. в Нови хан се намират студиа на „Нова телевизия“. Там се снимат някои от продукциите на телевизията, например риалити шоуто „Биг Брадър“.

Постоянно хранилище за радиоактивни отпадъци

На около 7 км от центъра на Нови хан се намира хранилище за радиоактивни отпадъци[2], в което се складират отпадъци от дейността на експерименталния реактор на БАН. След направената реконструкция хранилището отговаря на съвременните изисквания и препоръките направени и подписани от Долорес Арсенова.[3] Официалното му име е: „Постоянното хранилище за радиоактивни отпадъци край с. Нови хан“ (ПХРАО – Нови хан). Въведено е в експлоатация през 1964. За него отговаря Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ [4] Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ – Нови Хан – РАО – основна информация.

Редовни събития

В Нови хан всяка година се организира народен събор в чест на Свети Дух. Той се провежда всяка втора неделя на юни и има голямо културно значение.

Личности

Източници

Външни препратки