Българска работническа социалдемократическа партия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Заместване на съдържанието на страницата с 'БЛЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ...'
Версия от 06:25, 12 август 2006 на Мико Ставрев -- върнат вандализъм
Ред 1: Ред 1:
{{български партии}}
БЛЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ

'''Българската работническа социалдемократическа партия''' ('''БРСДП''') е [[България|българска]] [[политическа партия]]. Тя е създадена през [[1894]] посредством обединението на [[Българската социалдемократическа партия]] на [[Димитър Благоев]] и [[Български социалдемократически съюз|Българския социалдемократически съюз]], начело с [[Янко Сакъзов]]. Дотогава двете организации съществуват независимо една от друга и изповядват различни възгледи за развитието на [[социализъм|социалистическото движение]] в България.

На изборите за VIII Обикновено Народно събрание през 1894 за пръв път са избрани двама народни представители от БРСДП (Янко Сакъзов и [[Никола Габровски]]). През следващите години теоретичните спорове и личните противоречия в партията продължават и през [[1903]] тя се разделя на [[Българска работническа социалдемократическа партия (тесни социалисти)]], начело с Благоев и [[Българска работническа социалдемократическа партия(широки социалисти)|БРСДП (широки социалисти)]].

БРСДП издава вестниците ''„[[Работнически вестник]]“'' (марксистки) и ''„[[Социалист]]“'', ''„[[Народ]]“''(реформистки) и списанията ''„[[Списание "Ново време"|Ново време]]“'' (марксистко) и ''„[[Общо дело]]“'' (реформистко).

== Видни дейци ==
* [[Димитър Благоев]] (1856-1924)
* [[Коста Лулчев]] (1882-1965)
* [[Янко Сакъзов]] (1860-1941)
* [[Григор Чешмеджиев]] (1879-1945)

== Източници ==
* [[Димитър Попов|Д. Попов]]. [http://www.rdp-bg.org/rd/pv_09.htm ''„Партийната структура в България от 1879 до 1901 година“''] [3 август 2005]

[[Категория:Български политически партии]]
[[Категория:Социалдемократически партии]]
[[Категория:Социалистическо движение в България]]

Версия от 21:09, 6 април 2007

Българската работническа социалдемократическа партия (БРСДП) е българска политическа партия. Тя е създадена през 1894 посредством обединението на Българската социалдемократическа партия на Димитър Благоев и Българския социалдемократически съюз, начело с Янко Сакъзов. Дотогава двете организации съществуват независимо една от друга и изповядват различни възгледи за развитието на социалистическото движение в България.

На изборите за VIII Обикновено Народно събрание през 1894 за пръв път са избрани двама народни представители от БРСДП (Янко Сакъзов и Никола Габровски). През следващите години теоретичните спорове и личните противоречия в партията продължават и през 1903 тя се разделя на Българска работническа социалдемократическа партия (тесни социалисти), начело с Благоев и БРСДП (широки социалисти).

БРСДП издава вестниците Работнически вестник (марксистки) и Социалист, Народ(реформистки) и списанията Ново време (марксистко) и Общо дело (реформистко).

Видни дейци

Източници