Разлика между версии на „Представителна демокрация“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (форматиране: 5x запетая, 5x кавички, 4x точка, 3x тире, 7 интервала, нов ред (ползвайки Advisor))
No edit summary
Съвременните демокрации са непреки т.е. към тях спада и представителната демокрация. При тях управляват определени упълномощени лица.
 
Парламентарната и президентската демокрация са подразделения на представителната демокрация. В парламентарната демокрация водеща роля има парламентът в образуването и дейността на правителството. Парламентът избира или цялото правителство или само шефът на правителството. Правителството подлежи на постоянен парламентарен контрол, носи политическа отговорност и постоянно има нужда от подкрепата и доверието на народното представителство, за да управлява. То се ръководи от министър-председател, който е самостоятелен държавен орган, а правителството има законодателна инициатива.В президентската демокрация президентът е едновременно държавен глава и глава на правителството, той е най-важният орган на изпълнителната власт, избира се от народа, което го слага наравно с парламента. Тук законодателната и изпълнителната власт са строго забранени и президентът не е отговорен пред парламента като си назначава държавни секрататисекретари и съветници. Парламентът няма право да гласува „вот на недоверие“ към президента и неговите секретари.
 
Политиката свързана с представителната демокрация се нарича модерна политика, това е модерното време.
 
[[Жан-Жак Русо]] е на страната на демокрацията, разбирана като пряка. Представителната демокрация Русо нарича „изборна аристокрация“.
 
== Вижте също ==
* [[Пряка демокрация]]
 
== Източници ==
<references/>
2.* http://pravoto.net/material/prqka_i_predstavitelna_demokraciq/51525
3.* http://www.referati.org/syvremenata-predstavitelna-demokraciq-postijeniq-i-problemi/24881/ref/p2
 
4.* Политология – четвърто преработено и допълнено издание под редакцията на проф. д-р Георги Янков.{{Превод от2|en|Representative democracy|399166286}}
3. http://www.referati.org/syvremenata-predstavitelna-demokraciq-postijeniq-i-problemi/24881/ref/p2
{{Превод от|en|Representative democracy|399166286}}
 
4. Политология – четвърто преработено и допълнено издание под редакцията на проф. д-р Георги Янков.{{Превод от2|en|Representative democracy|399166286}}
 
== Вижте също ==
* [[Пряка демокрация]]
 
[[Категория:Демокрация]]

Навигация