Разлика между версии на „Концентрационен лагер“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
форматиране: 14x кавички, 4x нов ред, 2x тире, 2x тире-числа, 4 интервала, 6lokavica, интервал (ползвайки Advisor)
(Промених някои от имената на нацистките концлагери, за да не са по руски правопис и произношение, а да съответстват повече на българската традиция. За някои имена направих справка с учебника по история за 10. клас.)
м (форматиране: 14x кавички, 4x нов ред, 2x тире, 2x тире-числа, 4 интервала, 6lokavica, интервал (ползвайки Advisor))
[[Файл:Buchenwald Slave Laborers Liberation.jpg|мини|Концентрационният лагер [[Бухенвалд]]]]
'''Концентрационният лагер''' ('''концлагер''') е голям център за масово задържане, предназначен за [[Политически затворник|политически затворници]], както и за етнически или религиозни групи, които са лишени от свобода без [[съдебен процес]]. Понякога концентрационните лагери са използвани като места за [[принудителен труд]] (т.нар. [[трудови лагери]]), представяни като трудово-изправителни институции (такива са [[ГУЛАГ]] и много от нацистките лагери) или като сборен пункт за военнопленници или места за превантивно задържане на [[терорист]]и (например американската база в [[Гуантанамо]]). Но в много случаи концентрационните лагери са били използвани за физическото унищожение на затворниците (т.нар. ''лагери на смъртта'').
 
Причините за попадане в концлагер по правило са политически, рядко и по изключение криминални. Концлагерът не е [[затвор]], в него вкарват хора без [[присъда]] или с формални присъди, в които причините не отговарят на последствията. Другото съществено отличие между затвор (или „обикновен“ военнопленнически лагер) и концлагер от друга е, че вътрешният ред в концлагера вътрешния ред и продължителностапродължителността на престоя се определят по независещинезависещ от затворника причининачин, служителите в него не се съобразяват с никакви закони и международни конвенции, и не подлежат на регулация извън създалата ги система. Нов момент е въведен от американците през 21 век – дори списъкът на задържаните в концлагери не се обявява и не подлежи на контрол.
 
== Първи концлагери: Куба, Британска Южна Африка, Намибия ==
Опитът на испанците (или американците) е възприет от британците при създаването на концлагери за [[бури|бурските]] семейства в [[Южна Африка]] по време на [[Англо-бурска война|Англо-бурската война]] (1899 – 1902) г. Целта на създаването на „лагери за концентрация“ (именно тогава се появява и терминът) е да се лишат бурските [[партизани]] от възможности за снабдяване и поддръжка, като се съберат [[фермер]]ите в специално определени места. Понеже снабдяването на лагерите е било изключително лошо, в тях е царила висока [[смъртност]].
 
Към пролетта на 1901 годинаг. британски концентрационни лагери са създадени по цялата окупирана територия на бурските републики – в Барбъртън, Хайдълбърг, [[Йоханесбург]], Клирксдорп, Мидълбърг, Почефстром, Стандъртън, Феринигинг, Фолксрюс, Мафекинг, Айрин и други места. В тях англичаните затварят над 200 хиляди души, основно жени и деца, което е около половината от бялото население на бурските републики. В течение само на една година – от януари 1901 до януари 1902 година – в концлагерите умират от глад и болести умират около 17 хиляди човека, предимно деца. През април 1901 годинаг. в Йоханесбургския лагер умират почти 70% от намиращите се там деца до осемгодишна възраст.
 
Немците за първи път използват метода на задържане на мъже, жени и деца в концлагери в [[Намибия]] (Юго-Западна Африка) през [[1904]] г. за борба с въстаниците от племето херреро.
 
== Гърция – Първи концлагер в Европа ==
[[Гърция]] създава първиятпървия концлагер в [[Европа]] къмна 18 юни 1913 г. Той е специално предназначен само за македонски [[българи]] от гражданското население и пленени български войници. Това е [[Трикери|лагерът на о. [[Трикери]], където само за 3 месеца са унищожени според различните изследвания между 1000 и 7000 българи. През октомври 1913 г. военнопленниците са освободени, но съдбата на останалите българи е неизвестна. Сведения за този лагер дава чехът Владимир Сис, който през 1914 г. посещава острова и, намира масовите гробове на избитите българи и ги фотографира.
 
== Концлагери през [[Първа световна война|Първата световна война]] ==
=== Концлагери в [[Румъния]] ===
 
През 1916 г. румънските власти създали в [[Молдова]] специални лагери, в които депортирали над 25 хиляди българи и българи мюсюлмани, гагаузи, татари от [[Южна Добруджа]]. Много от тях загиват от недохранване и болести. <ref>[http://grad.tervel.dobrich.net/history/tervel_po_vreme_na_voinite.php Тервелския край по време на войните]</ref>.
 
=== Концлагери в [[Турция]] ===
ПрезПо време на [[арменския геноцид]] през [[1915]] г. са създадени лагери в [[Сирия]]Хам, заХомс депортиранеи надо [[арменциДамаск]] в Хам,[[Сирия]] Хомсза идепортиране дона [[Дамаскарменци]], през които от август 1915 г. до 1919 г. преминали над 130 000 арменци. Освен тях са създадени лагери и до градовете Баб, Мескене, Ракка, Зиарет, Семга, Рас-ул-Айн, и в крайния пункт на керваните на смъртта – Дейр ез-Зор. В тези лагери депортираното население се държи под открито небе, лишава се от вода и храна. Гладът и епидемиите стават причина за висока смъртност, особено сред децата. По свидетелството на различни източници, в някои от лагерите остават живи няколко стотици от десетки хиляди депортирани. През март [[1916|1916 г.]] турското правителство решава да унищожи останалите живи депортирани арменци, които наброяват около 200 хил. човека.<ref> [http://www.genocide.ru/enc/concentration-camp.htm Арменски геноцид] </ref>
 
=== Концлагери в [[Австро-Унгария]] ===
В официалниятначалото на [[Първата световна война]] австро-унгарските власти създават концлагера в [[Талерхоф]] (провинция [[Щирия]]). Там са задържани жителите на [[Галиция]] и [[Буковина]], симпатизиращи на [[Русия]]. В официалния рапорт на фелдмаршал Шлеер от 9 ноември 1914 година се съобщава, че в Талерхоф в този момент се намират 5700 [[русофил]]и. Общо от 4 септември 1914 до 10 май 1917 през лагера преминават повече от 20 хиляди човека. Само за първата година и половина са загинали около 3 хиляди задържани.
 
В началото на [[Първата световна война]] австро-унгарските власти създават концлагера в [[Талерхоф]] (провинция [[Щирия]]). Там са задържани жителите на [[Галиция]] и [[Буковина]], симпатизиращи на [[Русия]].
В официалният рапорт на фелдмаршал Шлеер от 9 ноември 1914 година се съобщава, че в Талерхоф в този момент се намират 5700 [[русофил]]и. Общо от 4 септември 1914 до 10 май 1917 през лагера преминават повече от 20 хиляди човека. Само за първата година и половина са загинали около 3 хиляди задържани.
 
Концентрационни лагери за [[Сърбия|сърби]] има в Добож (46 хиляди), [[Арад]], Нежидер, [[Дьор]].
 
== Концлагери в [[Съюз на съветските социалистически републики|СССР]] ==
{{основна|ГУЛАГ}}
Първият концлагер в Русия е създаден в Холмогори през [[1920]] г. по личното указание на [[Ленин]]. През 201920-те години на ХХ в. в съветските лагери е въведен принудителен труд на задържаните, а след образуването на специалното ведомство ([[ГУЛАГ]]) лагерите за принудителен труд стават важна част от съветската система за задържане.
 
== Концлагери във [[Финландия]] ==
След завършване на гражданската война от [[1918]] г., около 75 000 комунисти са били задържани в концентрационни лагери. 125 човека са убити, а приблизително 12 000 задържани са умрели от глад, болести и издевателства.
 
По време на Втората световна война финландската армия окупира [[Република Карелия|Източна Карелия]], където са създадени концентрационни лагери за съветски граждани от славянски произход, насилствено заселени в т.н. Карело-Финска република от други краища на СССР по наставлениезаповед на Сталин. Първият лагер е основан на 24 октомври [[1941]] г. в [[Петрозаводск]].
 
Числеността на задържаните във финландските концлагери е:
* 14&nbsp;917 – [[1 януари]], [[1944]]
 
Общо на територията на Източна Карелия са действали 13 финландски концентрационни лагери, през които са преминали 30 хиляди човека. Около една трета от тях са загинали. <ref> С. С. Авдеев. Немецкие и финские лагеря для советских военнопленных в Финляндии и на временно оккупированной территории Карелии г.г. Петрозаводск, 2001.</ref>.
 
== Концлагери през [[Втората световна война]] ==
=== Концлагери в [[Царство България]] ===
По време на участието на България във [[Втората световна война]], прогерманското правителство създава система от концлагери, в които депортира противници на политиката си. По-известни лагери са [[Еникьой (лагер)|Еникьой]], [[Гонда вода]], [[Свети Кирик]]. По същото време се създава и [[Белене (лагер)|лагерът на остров Белене]], използван и по време на тоталитарното управление след 9.9.1944 г.
 
=== Концлагери в [[Хърватия]] ===
 
През август 1941 е създадена система от лагери на територията на Независимата хърватска държава (виж. [[Хърватия]]), активно сътрудничеща с Германия, на 60 километра от Загреб, в района на градчето Ясеновац.
 
Първият концентрационен лагер в Германия е бил създаден почти веднага след идването на Хитлер на власт, през [[1933]] г. Той е разположен в предградието на градчето [[Дахау]] (близо до [[Мюнхен]]).
 
През 1937 г. недалеченедалеч от [[Ваймар]] е построен концлагерът [[Бухенвалд]], който е известен с надписа над входа ''"[[Jedem das Seine]]"'' ("Всекиму„Всекиму своето"своето“). От края на 1930-те до 1945 г. в Бухенвалд са били унищожени повече от 56 хил. човека от общо 250 хил. задържани. След идването на съветските войски там отново е организиран лагер за интернирани. За пет години в него загиват 3 хил. човека.
 
По заповед на [[Хайнрих Химлер]] от [[27 април]] [[1940]] година е създаден концлагераконцлагерът [[Освиенцим]], предназначен за масово унищожение на хора. На [[14 юни]] 1940 г. е пристигнал първият транспорт – 728 поляка.
 
На територията на [[Полша]], [[Австрия]], [[Чехия]], [[Латвия]] и други източноевропейски страни са съществували също лагерите [[Маутхаузен]], [[Заксенхаузен]], [[Треблинка]], [[Саласпилс]] и много други.
 
Официално признати от Правителствотоправителството на ФРГ са следните концентрациониконцентрационни лагери (1939—19451939 – 1945 гг.)<ref>Информация о материалах, хранящихся в службе розыска Международного Красного Креста (г. Арользен, Германия) [http://www.soldat.ru/doc/search/st.html]</ref><ref>{{Цитат уеб
| уеб_адрес = http://www.dw.de/ужасите-за-които-не-знаем/a-16656168
| заглавие = Ужасите, за които не знаем
| издател = Дойче веле България
| език =
}}</ref><ref>История и цивилизцацияцивилизация за 10. клас. Рива & Прозорец & Просвета. С. 2001.</ref>
 
# [[Арбайтсдорф (концентрационен лагер)|Арбайтсдорф]] (Германия)
# [[Освиенцим (концентрационен лагер)|Аушвиц/Освиенцим/Биркенау]] (ОсвеинцимОсвиенцим, Полша)
# [[Берген-Белзен]] (Германия)
# [[Бухенвалд]] (Германия)
# [[Собибор]] (Полша)
 
== Концлагери след Втората световна Войнавойната и в наши дни ==
=== Концлагери в Гърция ===
Гърция открива най-зловещия си и най-голям концлагер в пролетта на 1947 г. на о. [[Макронисос]]. Той е затворнически комплекс от лагер за интернирани, военен затвор, казарми и т.н. През него по различни оценки са репресирани от 50 000 до 100 000 души, много от които са [[българи|македонски българи]]. В 1960 г. комплексът е окончателно закрит и дейността му постепенно е поета от военните затвори.
 
=== Концлагери в Югославия ===
Най-печално известният концлагер в [[Югославия]] в годините след Втората световна война е [[Голи оток]]. В него са репресирани стотици хиляди души, голяма част от които макeдонскимакедонски българи, а също и такива от [[Западни покрайнини|западните покрайнини]]. Тук са интернирани мъже с присъди от 6 до 24 месеца. Жените са изпращани в наказателно-поправителните "домове"„домове“ в Столац (Херцеговина) и на остров Свети Гъргур, а бившите служители на Югославската армия, на Държавната сигурност и милицията - – в лагера "Билеча"„Билеча“. Тези концлагери са ползвани успешно за подавянеподтискане на всякаквавсяка съпротива срещу югославството или комунистическата власт на [[Тито]].
 
=== Британски концлагери ===
==== Нови китайски села в Малайзия ====
В средата на 50-те години в хода на войната срещу прокомунистическите партизани, английските власти на Малайзия в изпълнение на плана на ген. Харолд Бригс, насилствено преместват в охраняеми селища над 500 000 души. Селищата получават името "New„New Village"Village“.
 
=== Американски концлагери ===
==== Концлагери в Ирак ====
Най-известен е затворът в [[Абу Граиб|Абу Гариб]], който е използван първоначално от [[Саддам Хюсеин]] за измъчване и екзекутиране на [[дисидент]]и, а впоследствие и от американските военни за задържане и измъчване на [[терорист]]и.
 
Списък на 11 от общо 16-те лагера за заподозрени в Ирак, които англо-американските окупационни власти поддържат:
# Абу ГрибГраиб, на 35 км западно от Багдад. Това е най-големият концентрационен комплекс, който обхваща 3 лагера. Един от тях е Кемп Виджилант. В него са затворени арестанти с "висока„висока разузнавателна стойност"стойност“, разделени на три категории, съответно в "черни"„черни“, "сиви"„сиви“ и "бели"„бели“ списъци. Другият, Кемп Ганси, има 5 отделения в зависимост от тежестта на подозрението. Третият лагер е за обикновени затворници. Известен е като Селблок, т.е. килиен блок. Има и медицинско крило.
# Кемп Бука до гр. Ум Каср. В доклада на генерал Тагуба този лагер е посочен като място, където 800-на полицейска бригада на военната полиция е вършила издевателства над лагерници, преди да бъде преместена в Абу ГарибГраиб.
# Кемп Уитфорт (бившата военновъздушна база Талил) на юг от Багдад.
# Ал Русафа в Багдад (бивш депортационен затвор Тасфират).
# Лагер за задържане в Мосул.
# Кемп Ашраф (или МЕК) близо до ал Рамади.
# Кемп Кропър. В този лагер, разположен недалеч от багдадската аерогара, са затворени "мишени„обекти с най-голяма разузнавателна стойност"стойност“. Това са лагерници, заподозрени в активно участие в иракската съпротива.
 
'''Българско участие:''' Официално в България лагерът „Ашраф“ се води за бежанци от Иран. От 11 април 2006 там има българска охранителна рота.<ref>[http://www.md.government.bg/bg/20060412g.html Сайт на правителството: Охранителна рота във военно-хуманитарна мисия в лагера “Ашраф”„Ашраф“]</ref> Тя се грижи за вътрешния ред, въоръжена е само с електрошокови палки.
 
==== Концлагери в Куба ====
 
=== Концлагери в Русия ===
По време на първата война в Чечения 1994- – 1997 руските сили откриват множество лагери за чеченски граждани, наречени "филтрационни„филтрационни лагери"лагери“. Някои от големите филтрационни лагери са в Моздок, Северна Осетия, и в Ставропол и Пятигорск в Южна Русия. <ref>[http://www.hrw.org/campaigns/russia/chechnya/filtration95.htm Mistreatment and Abuse of Detainees by Russian Forces, an excerpt from a Human Rights Watch report]</ref>
 
След втората война в Чечения на територията на републиката са отворени филтрационни лагери предимно в руски военни бази като в Хатуни, Ханкала, Чернокозово, в които хиляди чеченци са подложени на мъчения, побои и изнасилване.<ref>[http://www.hrw.org/press/2000/02/chech0218.htm Hundreds of Chechens Detained in "Filtration„Filtration Camps"Camps“, Human Rights Watch]</ref>
 
Сведения за мъченията, за ямите, в които са държани затворниците и за изнудването за пари на близките им дава [[Анна ПолитковскаПолитковская]], задържана в лагер от руските военни по нареждане на ФСБ.<ref>[http://www.echo.msk.ru/programs/beseda/13738.phtml Интервю с Анна Политковска в радио "Эхо„Эхо Москвы"Москвы“, 23.02.2001]</ref>
 
== Източници ==

Навигация