Доайен на дипломатическия корпус: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
интервал; козметични промени
м (замяна с n-тире)
м (интервал; козметични промени)
На практика определянето на доайена е почти автоматично, тъй като са установени ясни правила. Той се определя според следните изисквания:
* има най-дълъг стаж на поста измежду всички ръководители на дипломатически представителства, акредитирани в същата държава (тоест връчил е акредитивните си писма най-рано);
* има дипломатически ранг от най-висок клас – например ранг (освен длъжност) [[посланик]],
* има седалище в дадената страна.
 
Старшинството на шефовете на дипломатически мисии се отразява в дипломатическата листа, подредена според стажа им на поста и публикувана от външното министерство на страната-домакин. Като правило доайенът е дипломатически представител от първи клас ([[посланик]] или [[нунций]]). В някои страни по установена традиция доайен на дипломатическия корпус винаги е представителят на [[Ватикан]]а, независимо от това кога е връчил своите акредитивни писма.
 
== Статут и функции ==
По същество доайенът не е ръководител с властнически правомощия спрямо останалите членове на [[дипломатически корпус|дипломатическия корпус]], той е само ''primus inter pares'' (пръв между равни).
 
Доайенът обикновено приема новопристигналия в страната шеф на дипломатическо представителство и го информира за спецификата относно протокола и взаимоотношенията със страната по пребиваване. Той представлява дипломатическия корпус при церемонии, поднася поздравления, връчва подаръци, изказва съболезнования, предлага за награда онези дипломатически представители, които окончателно напускат страната, в която са били акредитирани, и пр.
 
== 5-мата най-старши шефове на мисии в България ==
 
''Данни към 29 януари 2015 г.''

Навигация