Разлика между версии на „Синя зона“

Направо към навигацията Направо към търсенето
чл. 93 на ЗДвП много ясно описва разликата между „паркиране“ и „престой“ и в зоните регулирано е именно и само паркирането, а не престоят; в медиите често се използва „престой на паркирано МПС“, но от правна гледна точка това е нонсенс - правилно е „време“ или „продължителност“ на паркирането
(промяна работно време на синя зона от 1 Октомври 2017)
(чл. 93 на ЗДвП много ясно описва разликата между „паркиране“ и „престой“ и в зоните регулирано е именно и само паркирането, а не престоят; в медиите често се използва „престой на паркирано МПС“, но от правна гледна точка това е нонсенс - правилно е „време“ или „продължителност“ на паркирането)
Тя е обозначена със съответната хоризонтална и вертикална [[маркировка]]. Действието на „Синя зона“ е ограничено в делнични дни между 8:30 и 19:30 часа (в определени зони времето е от 7 до 21:30 часа) и в събота от 8:30 до 18:00 часа.
 
Създаването на „Синя зона“ е наложено от непрекъснато растящия [[Трафик (транспорт)|трафик]] и ограничения брой паркоместа. Тя регулира паркирането, като ограничава престояпродължителността наму [[МПС]] в рамките надо два часа. ПрестоятПаркирането в „Синя зона“ се заплаща. За [[София]] тойцената е 1 [[лев]] за час в зелена зона и 2 [[лев]]алева за един час в синя зона. Заплащането се извършва чрез [[талон]]и, които се продават от [[контрольор]]ите, които следят за продължителността на престояпаркирането и коректността на [[шофьор]]ите.
 
От средата на 2007 година престоятпаркирането в „Синя зона“ в София може да се заплаща и чрез [[SMS]] изпратен на номер 1302 (зя синя 2лв/час) или 1303 (за зелена зона 1лв/час)за всички мобилни оператори. Последното оскъпява паркирането в „Синя зона“, тъй като клиентът заплаща и стойността на изпратения SMS. Предимството на системата е, че не е нужно клиентът да търси контрольор или да разполага с [[пари]] в брой. Недостатък е, че винаги съществува възможността клиентът да обърка номера на [[автомобил]]а и при проверката да се окаже, че не е платил за своето МПС. Друг недостатък е, че след края на първия час, клиентът трябва отново да изпрати SMS, за да поднови заявката за паркиране.
 
== Външни препратки ==

Навигация