Памир: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 37: Ред 37:


В Памир има три големи [[ледник]]а. Тук е и най-дългият ледник извън [[Полярни кръгове|Полярния кръг]] – ледникът „[[Федченко (ледник)|Федченко]]“ – 72 км.
В Памир има три големи [[ледник]]а. Тук е и най-дългият ледник извън [[Полярни кръгове|Полярния кръг]] – ледникът „[[Федченко (ледник)|Федченко]]“ – 72 км.

== Икономика ==
Има няколко мини за каменни въглища в западния край, отглеждат се големи стада овце.


== Бележки ==
== Бележки ==

Версия от 07:32, 4 януари 2019

Вижте пояснителната страница за други значения на Памир.

Памир
39.0019° с. ш. 71.9998° и. д.
Местоположение на картата на Азия
Общи данни
МестоположениеЦентрална Азия
Част отПамиро-Алай
Най-висок връхКонгур
Надм. височина7649 m
Подробна карта
Памир в Общомедия
Планината от въздух
Памир през пролетта

Памир е планинска система в Южна Средна Азия,[1] разположена на територията на Таджикистан (Горнобадахшанска автономна област), Киргизстан, Китай и Афганистан.

Памир е свързан с други мощни планински системи в Централна АзияХиндукуш, Кунлун и Тян-Шан.

Климат

За Памир е характерна дълга и сурова зима и кратко лято. Върховете целогодишно са покрити със снежна покривка.

География

Най-високата точка на Памир е връх Исмаил Самани (7495 m). До 1932 г. , по името на Йосиф Сталин, от 1962 до 1998Комунизъм. Първото изкачване (от източната страна) е извършено от Евгени Абалаков през 1933 г. Югозападната стена на върха е изкачена за пръв път през 1968 г. от Едуард Мисловски.

Следващият по височина връх е Абу Али ибн Сина или Авицена. За пръв път е открит и описан през 1871 г. от видния руски географ и пътешественик Алексей Павлович Федченко, който го нарича в чест на Константин Петрович Кауфман. През 1928 г. върхът е преименуван на Ленин, по името на Владимир Ленин. Първото изкачване на върха е извършено от немските алпинисти Карл Вин и Ервин Шнайдер през 1928 година. На 4 юли 2006 г., с решение на правителството на Таджикистан, върхът е преименуван на Абу Али Ибн Сина (Авицена). През 2015 г. на върха съществуват повече от 16 катерачни маршрути.

Трети поред е връх Евгения Корженевска (7014 m). Той е разположен в северната част на хребета „Академия на науките“, на 13 km северно от връх Исмаил Самани. Открит е на 23 август 1910 г. от географа Николай Леополдович Корженевски (1879-1958), един от най-големите изследователи на Централна Азия. Първи опит за изкачването му е направен през 1936 г. от съветските алпинисти Александра Джапаридзе и Николай Гусак. Първи на него стъпват А. Угаров, А. Гожев, В. Дмитриев, А. Ковирков, А. Красавин, Е. Риспаев, Р. Селиджанов, П. Скоробогатов. Това се случва на 22 август 1953 г. след атака по северния хребет, откъм ледника „Корженевска“.

В Памир има и връх, изкачен за първи път от българи (в рамките на съветско-българска експедиция през 1968 г.) и наречен в българска чест Шипка (6254 м).

В Памир има три големи ледника. Тук е и най-дългият ледник извън Полярния кръг – ледникът „Федченко“ – 72 км.

Бележки

Вижте също