Всенасочен УКВ радиофар: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
wikified
Ред 1: Ред 1:
'''VOR''', съкращение на '''VHF Omnidirectional Range''', е вид [[радионавигация|радионавигационна]] система в [[авиация]]та.
VHF Omnidirectional Range navigation system, VOR, е едно от най-важните изобретения в авиационната навигация. С помощта на VOR всеки пилот, който кара самолет оборудван с VOR може да закара без затруднения самолет от точка А до точка Б. Използването на VOR започва да става масово в гражданската авиация малко след вторта световна война, като и до днес, в ерата на спътниковата навигация си остава първостепенно средство за "близка" радионавигация.

Принципите на работа на VOR са прости. VOR-ът се състои от наземен предавател и приемник в самолета. Наземния предавател предава непрекъснато два сигнала едновременно. Применика на борда на самолета приема двата сигнала заедно. Единият е с постоянна диаграма на излъчване във всички посоки, а другия е с въртяща се диаграма на излъчване. Въртенето на втория сигнал е с постоянна скорост. Самолетният приемник приема и двата сигнала и ги интерпретира като "радиал" (азимут от предавателя към приемника). Така пилота на самолета има информация за азимута на своя самолет считано от предавателя. На повечето самолети има възможност за едновременно приемена на два VOR-а. Често VOR-овете на земята са съвместени с DME - Distance Measuring Equipment. Така съществено се повишава точността на опредляне на самолета във въздуха.
Счита се за едно от най-важните изобретения в авиационната навигация. Всеки пилот, който кара [[самолет]] оборудван с VOR, може да закара без затруднения самолет от точка А до точка Б. Използването на VOR започва да става масово в [[гражданска авиация|гражданската авиация]] малко след [[Втора световна война|Втората световна война]], като и до днес, в ерата на [[спътникова навигация|спътниковата навигация]] си остава първостепенно средство за "близка" радионавигация.

Принципите на работа на VOR са прости. Системата се състои от наземен предавател и приемник в самолета. Наземният предавател предава непрекъснато два сигнала едновременно, които приемникът на борда на самолета също приема заедно. Единият е с постоянна [[диаграма на излъчване]] във всички посоки, а другия е с въртяща се диаграма на излъчване. Въртенето на втория сигнал е с постоянна [[скорост]]. Самолетният приемник приема и двата сигнала и ги интерпретира като "радиал" ([[азимут]] от предавателя към приемника). Така пилотът на самолета има информация за азимута на своя самолет считано от предавателя. На повечето самолети има възможност за едновременен прием на сигналите от два VOR-а. Често VOR-овете на земята са съвместени с DME - Distance Measuring Equipment. Така съществено се повишава точността на определяне на самолета във въздуха.

== Вижте също ==
* [[Глобална система за позициониране]]

[[Категория:Навигация]]
[[Категория:Авиация]]

[[cs:VOR (radiomaják)]]
[[da:VHF Omnidirectional Range]]
[[de:Drehfunkfeuer]]
[[en:VHF omnidirectional range]]
[[es:VOR]]
[[fr:VHF Omnidirectional Range]]
[[it:VHF Omnidirectional Range]]
[[ja:超短波全方向式無線標識]]
[[nl:VHF Omnidirectional Range station]]
[[no:VHF-peileutrustning]]
[[sr:VOR]]
[[fi:VHF-monisuuntamajakka]]
[[sv:VOR]]
[[zh:甚高频全向信标]]

Версия от 06:34, 13 април 2007

VOR, съкращение на VHF Omnidirectional Range, е вид радионавигационна система в авиацията.

Счита се за едно от най-важните изобретения в авиационната навигация. Всеки пилот, който кара самолет оборудван с VOR, може да закара без затруднения самолет от точка А до точка Б. Използването на VOR започва да става масово в гражданската авиация малко след Втората световна война, като и до днес, в ерата на спътниковата навигация си остава първостепенно средство за "близка" радионавигация.

Принципите на работа на VOR са прости. Системата се състои от наземен предавател и приемник в самолета. Наземният предавател предава непрекъснато два сигнала едновременно, които приемникът на борда на самолета също приема заедно. Единият е с постоянна диаграма на излъчване във всички посоки, а другия е с въртяща се диаграма на излъчване. Въртенето на втория сигнал е с постоянна скорост. Самолетният приемник приема и двата сигнала и ги интерпретира като "радиал" (азимут от предавателя към приемника). Така пилотът на самолета има информация за азимута на своя самолет считано от предавателя. На повечето самолети има възможност за едновременен прием на сигналите от два VOR-а. Често VOR-овете на земята са съвместени с DME - Distance Measuring Equipment. Така съществено се повишава точността на определяне на самолета във въздуха.

Вижте също