Разлика между версии на „Джон Харисън“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
Джон Харисън решава да се кандидатира за наградата за географската дължина. Той посвещава пет години от живота си за да конструира морски хронометър. През 1736г. носещият името "H1" хронометър е вече успешно изпитан на море. Но Комисията за географската дължина, не присъжда наградата на Джон Харисън, а му отпуска 500 лири за да подобри конструкцията на своя часовник.
С още по-голяма упоритост, през 1737г. Харисън се заема с изработката на по-добър хронометър вече в Лондон. Така през 1741г. моделът "H2" е вече готов за изпитания на презокеанско плаване. Въпреки, че е по-малък и по-надежден от предходния модел, Харисън сам намира недостатъци в "H2" и се захваща да го подобри.
СериозенГлавен недостатъкпроблем на "H2" е това, че периодът на трептене на баланса се влияе от посоката на движение на кораба.
Харисън получава нови 500 паунда от Комисията за географската дължина и хвърля своите усилия върху разработката на "H3" - следващия модел морски хронометър. В "H3" Харисън прилага кръгов баланс, изобретява ролковите лагери с цел намаляване на триенето и налага използването на биметалната пластина.
Тези нововъдения ще окажат значителен тласък на техниката и до днес имат приложение.
 
За разработката на "H3" Харисън жертва нови 17 години от живота си, но въпреки това не получава наградата на Комисията за географската дължина.
За това Харисън решава да изработи нов, още по-съвършен часовник, наречен от него "H4". Това му коства нови 6 години и хронометърът е готов.
"H4" е много компактен - има диаметър от само 13см. неговият корпус е сребърен, механизмът му извършва много сложно (за онези времена) движение. Температурната компенсация е изпълнена с регулируема биметална пластина. В централната ос има вградена и такава която задвижва секундарна стрелка. Този истински морски хронометър е тестван на реално плаване от Портсмут до Ямайка през 1761г. В Ямайка часовникът е имал отклонение от действителното време от едва 5 секунди, нещо нечувано за онези години. Харисън, вече 68-годишен, настоява да получи наградата си, но комисията все още не е убедена, че точността на уреда не се дължи на късмет.
== Външни препратки ==
26

редакции

Навигация