Всенасочен УКВ радиофар: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
wikified
читаемо описание, форматиране
Ред 1: Ред 1:
'''VOR''', съкращение на '''VHF Omnidirectional Range''', е вид [[радионавигация|радионавигационна]] система в [[авиация]]та.
'''VOR''', съкращение на '''VHF Omnidirectional Range''', е вид [[радионавигация|радионавигационна]] система в [[авиация]]та.


== История ==
Счита се за едно от най-важните изобретения в авиационната навигация. Всеки пилот, който кара [[самолет]] оборудван с VOR, може да закара без затруднения самолет от точка А до точка Б. Използването на VOR започва да става масово в [[гражданска авиация|гражданската авиация]] малко след [[Втора световна война|Втората световна война]], като и до днес, в ерата на [[спътникова навигация|спътниковата навигация]] си остава първостепенно средство за "близка" радионавигация.
VOR се счита се за едно от най-важните въведения в авиационната навигация. Използването на VOR започва да става масово в [[гражданска авиация|гражданската авиация]] малко след [[Втора световна война|Втората световна война]], като и до днес, в ерата на [[спътникова навигация|спътниковата навигация]] си остава първостепенно средство за "близка" радионавигация.


== Принцип на работа ==
Принципите на работа на VOR са прости. Системата се състои от наземен предавател и приемник в самолета. Наземният предавател предава непрекъснато два сигнала едновременно, които приемникът на борда на самолета също приема заедно. Единият е с постоянна [[диаграма на излъчване]] във всички посоки, а другия е с въртяща се диаграма на излъчване. Въртенето на втория сигнал е с постоянна [[скорост]]. Самолетният приемник приема и двата сигнала и ги интерпретира като "радиал" ([[азимут]] от предавателя към приемника). Така пилотът на самолета има информация за азимута на своя самолет считано от предавателя. На повечето самолети има възможност за едновременен прием на сигналите от два VOR-а. Често VOR-овете на земята са съвместени с DME - Distance Measuring Equipment. Така съществено се повишава точността на определяне на самолета във въздуха.
Системата се състои от множество наземни [[радиомаяк|радиомаяци]] с предварително точно известни местоположения, разположени на места с ясна пряка видимост. Всеки наземнен предавател излъчва два сигнала едновременно. Единият сигнал се разпръсква във всички посоки и съдържа идентификатора на станцията чрез морзов код. Другият сигнал се излъчва насочено, с въртяща се диаграма на излъчване, като въртенето е с постоянна скорост. Самолетният приемник използва сигналите, за да определи посоката, в която се намира предавателят. След засичане на поне два предавателя може да се определи местоположението на приемника чрез [[триангулация]]. Точността е висока поради факта, че посоката на разпространение на [[ултракъси вълни|ултракъсите вълни]] се влияе слабо от атмосферните смущения и радиосигналът запазва праволинейното си разпространение.

Често VOR станциите на земята са съвместени с DME - Distance Measuring Equipment. Така съществено се повишава точността на определяне на местоположението на самолета във въздуха.


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 13:40, 13 април 2007

VOR, съкращение на VHF Omnidirectional Range, е вид радионавигационна система в авиацията.

История

VOR се счита се за едно от най-важните въведения в авиационната навигация. Използването на VOR започва да става масово в гражданската авиация малко след Втората световна война, като и до днес, в ерата на спътниковата навигация си остава първостепенно средство за "близка" радионавигация.

Принцип на работа

Системата се състои от множество наземни радиомаяци с предварително точно известни местоположения, разположени на места с ясна пряка видимост. Всеки наземнен предавател излъчва два сигнала едновременно. Единият сигнал се разпръсква във всички посоки и съдържа идентификатора на станцията чрез морзов код. Другият сигнал се излъчва насочено, с въртяща се диаграма на излъчване, като въртенето е с постоянна скорост. Самолетният приемник използва сигналите, за да определи посоката, в която се намира предавателят. След засичане на поне два предавателя може да се определи местоположението на приемника чрез триангулация. Точността е висока поради факта, че посоката на разпространение на ултракъсите вълни се влияе слабо от атмосферните смущения и радиосигналът запазва праволинейното си разпространение.

Често VOR станциите на земята са съвместени с DME - Distance Measuring Equipment. Така съществено се повишава точността на определяне на местоположението на самолета във въздуха.

Вижте също