Разлика между версии на „Вируси“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
== Класификация ==
{{основна|Класификация на вирусите}}
В [[таксономия]]та на видовете вирусите са отделени в [[таксон]] ''Vira''., Включвавключващ огромен брой неклетъчни представители, [[Паразитизъм|паразитиращи]] по [[гръбначни]] и [[безгръбначни животни]], растения, бактерии и нисши организми. Предложени са редица класификации F. Holnes (1948), Виктор М. Жданов (1950), A. Lwoff et all. (1962). Всички те се базират на клетъчния тропизъм на вируса, клиничната изява на заболяването, начин на разпространение, морфология и други свойства.
 
Систематиката и таксономията на вирусите се кодифицира и поддържа от Международния комитет по таксономия на вирусите (МКТВ, International Committee on Taxonomy of Viruses, ICTV). Този комитет ръководи кодирането на вирусите и разработването на единни карти за всички вирусни изолати. Записите от тях (The Universal Virus Database ICTVdB) се съхраняват в Куинсландския университет в [[Австралия]].
 
=== ICTV класификация ===
През [[1966]] г. Международният комитет па таксономия на вирусите приема единна класификация на вирусите, базираща се на типа нуклеинова киселина (РНК и ДНК), и количество на нуклеиновата киселина (едно- или двуверижна). Класификацията представлява серия от йерархични таксони:
 
:[[Разред]] (''-virales'')
|doi=}}</ref>
 
* (I) Вируси, съдържащи двуверижна ДНК и не преминаващинепреминаващи през РНК-стадии (херпесвирусихерпес-вируси, поксвируси, паповавируси).
* (II) Вируси, съдържащи едноверижна молекула ДНК (парвовируси).
* (III) Вируси, съдържащи двуверижна РНК ([[ротавирус]]и).

Навигация