Ушику Дайбуцу: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (Добавяне на Категория:История на будизма, ползвайки HotCat)
мРедакция без резюме
Разположена е в средата на парка „Ушику Аркадия“. В името му „Аркадия“ е съкращение от английското изписване на [[сутра]]та „Святостта и милосърдието на Амида възвисяват и освещават това място“ (''Amida’s Radiance and Compassion Actually Developing and Illuminating Area''). В миналото тази местност, наричана Йодо Тейен, е място за осъзнаване на себе си по пътя на [[бодхисатва]]та Дхармакара, който след продължително самосъзерцание постига там просветление и става буда Амитабха.
 
Ръцете на Амитабха са в позиция на [[мудра]]та ''витарка'': обърнати с дланите към наблюдателя, дясната повдигната, лявата отпусната, като върховете на палеца и показалеца ѝ се допират, а останалите 3 пръста са разтворени. Този жест означава предаването на учението ([[дхарма]]та) и символизира как Амитабха води своите последователи чрез убеждаване по пътя към просветлението.
 
Издигната е през [[1995]] година, за да ознаменува раждането на монаха Шинран, основател на школата Джодо Шиншу в будизма<ref>{{cite web|url=http://www.mustlovejapan.com/subject/ushiku_daibutsu/|title=Ushiku Daibutsu|publisher=Must Love Japan}}</ref>. Отвътре представлява 4-етажна сграда, облицована с 6 000 бронзови пластини. Използва се и за музей на будизма. Има асансьор до наблюдателна площадка на височина 85 метра.
* {{икона|en}} [http://www.onmarkproductions.com/html/big-buddha-japan.shtml Статуи на Буда в Япония]
 
[[Категория:1995 година]]
[[Категория:Статуи на Буда]]
[[Категория:Паметници в Япония]]
[[Категория:Будизъм в Япония]]
[[Категория:Статуи на Буда]]
[[Категория:1995 година]]
[[Категория:Музеи в Япония]]
[[Категория:Музеи на религията]]

Навигация