Битка при Кастийон: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Robot: Automated text replacement (-([0-9])[ ]([0-9][0-9][0-9][^0-9]) +\1 \2)
Ред 23: Ред 23:
След като французите превземат [[Бордо]] през [[1451]] година, [[Стогодишна война|Стогодишната война]] изглежда към края си. След тристагодишно английско управление, обаче, гражданите на Бордо се считат за англичани и изпращат пратеници до [[Хенри VІ]] с искане да си възвърне провинцията.
След като французите превземат [[Бордо]] през [[1451]] година, [[Стогодишна война|Стогодишната война]] изглежда към края си. След тристагодишно английско управление, обаче, гражданите на Бордо се считат за англичани и изпращат пратеници до [[Хенри VІ]] с искане да си възвърне провинцията.


На [[17 октомври]] [[1452]] година, [[Джон Талбът]], 1-ви ърл на [[Шрюсбъри]], дебаркира близо до Бордо с 3 000 войници и стрелци. Френският гарнизон е изхвърлен от ликуващите жители на Бордо, които отварят вратите на англичаните. По-голямата част от [[Гаскония]] последва примера на Бордо и приветства англичаните.
На [[17 октомври]] [[1452]] година, [[Джон Талбът]], 1-ви ърл на [[Шрюсбъри]], дебаркира близо до Бордо с 3 000 войници и стрелци. Френският гарнизон е изхвърлен от ликуващите жители на Бордо, които отварят вратите на англичаните. По-голямата част от [[Гаскония]] последва примера на Бордо и приветства англичаните.


През зимата френския крал [[Шарл VІІ]] събира войските си, в подготовка за военен поход. С настъпването на пролетта Шарл едновременно напредва към Бордо с три армии по три различни пътя.
През зимата френския крал [[Шарл VІІ]] събира войските си, в подготовка за военен поход. С настъпването на пролетта Шарл едновременно напредва към Бордо с три армии по три различни пътя.


Талбът получава като подкрепление още 3 000 войници, но това все още е недостатъчно да задържи французите на границите на Гаскония. След като челната френска армия обсажда Кастийон, Талбът изоставя първоначалните си планове (отстъпвайки пред молбите на градските военначалници) и си поставя за цел да вдигне обсадата. Френският главнокомандващ, [[Жан Бюро]], страхувайки се от Талбът, нарежда на армията си (между 7 000 и 10 000 души) да огради лагера с ров и [[палисада]], и да разположи артилерията (около 300 оръдия) по бруствера. Въпреки численото си превъзходство, французите дори и не предприемат опит да оградят Кастийон, а приемат този изключително защитен план.
Талбът получава като подкрепление още 3 000 войници, но това все още е недостатъчно да задържи французите на границите на Гаскония. След като челната френска армия обсажда Кастийон, Талбът изоставя първоначалните си планове (отстъпвайки пред молбите на градските военначалници) и си поставя за цел да вдигне обсадата. Френският главнокомандващ, [[Жан Бюро]], страхувайки се от Талбът, нарежда на армията си (между 7 000 и 10 000 души) да огради лагера с ров и [[палисада]], и да разположи артилерията (около 300 оръдия) по бруствера. Въпреки численото си превъзходство, французите дори и не предприемат опит да оградят Кастийон, а приемат този изключително защитен план.


Талбът достига френския лагер на 17-ти юли, начело на [[авангард]]а от 1300 конника, изпреварвайки основната част от армията си. Той обръща в безредно бягство приблизително еднакъв по численост отряд от френски стрелци в горите пред лагера на французите, и това повдига допълнително морала на хората му.
Талбът достига френския лагер на 17-ти юли, начело на [[авангард]]а от 1300 конника, изпреварвайки основната част от армията си. Той обръща в безредно бягство приблизително еднакъв по численост отряд от френски стрелци в горите пред лагера на французите, и това повдига допълнително морала на хората му.

Версия от 19:26, 18 април 2007

Шаблон:Битка инфо

Битката при Кастийон е последната битка по време на Стогодишната война. Тя се води между войски на Англия от една страна и Франция и Бретан от друга на 17 юли 1453 край град Кастийон в Гаскония. Битката се смята и за първата в западноевропейската история, при която решаващ фактор е артилерията.

След като французите превземат Бордо през 1451 година, Стогодишната война изглежда към края си. След тристагодишно английско управление, обаче, гражданите на Бордо се считат за англичани и изпращат пратеници до Хенри VІ с искане да си възвърне провинцията.

На 17 октомври 1452 година, Джон Талбът, 1-ви ърл на Шрюсбъри, дебаркира близо до Бордо с 3 000 войници и стрелци. Френският гарнизон е изхвърлен от ликуващите жители на Бордо, които отварят вратите на англичаните. По-голямата част от Гаскония последва примера на Бордо и приветства англичаните.

През зимата френския крал Шарл VІІ събира войските си, в подготовка за военен поход. С настъпването на пролетта Шарл едновременно напредва към Бордо с три армии по три различни пътя.

Талбът получава като подкрепление още 3 000 войници, но това все още е недостатъчно да задържи французите на границите на Гаскония. След като челната френска армия обсажда Кастийон, Талбът изоставя първоначалните си планове (отстъпвайки пред молбите на градските военначалници) и си поставя за цел да вдигне обсадата. Френският главнокомандващ, Жан Бюро, страхувайки се от Талбът, нарежда на армията си (между 7 000 и 10 000 души) да огради лагера с ров и палисада, и да разположи артилерията (около 300 оръдия) по бруствера. Въпреки численото си превъзходство, французите дори и не предприемат опит да оградят Кастийон, а приемат този изключително защитен план.

Талбът достига френския лагер на 17-ти юли, начело на авангарда от 1300 конника, изпреварвайки основната част от армията си. Той обръща в безредно бягство приблизително еднакъв по численост отряд от френски стрелци в горите пред лагера на французите, и това повдига допълнително морала на хората му.

Няколко часа след това предварително стълкновение, пратеник от града съобщава на почиващите войници на Талбът ( те са марширували през цялата нощ), че френската армия е в пълно отстъпление и стотици конници напускат укрепленията. От граските стени се виждал огромен облак от прах, който се губел в далечината. За нещастие на англичаните, това били само придружаващи френската войска хора, на които било заповядано да напуснат лагера преди предстоящата битка.

Талбът прибързано реорганизира хората си и щурмува френския лагер, само за да открие укрепленията, защитавани от хиляди въоръжени стрелци и стотици оръдия. Изненадан, но непоколебим, той дава заповед за атака на френската армия. Самият Талбът не участва в битката директно. Преди време той е бил пленен и освободен при условие, че няма да се бие срещу французите, и това не му позволява да вдигне оръжие срещу тях.

Англичаните атакуват лагера през рова, но са посрещнати от градушка от стрели и свирепа пушечна и оръдейна канонада. Съсредоточеният огън може да се обясни и с факта, че рова следвал леглото на пресъхнал поток, давайки на защитниците изключително укрепена позиция.

След около час, кавалерията на бретанците, изпратена от херцога на Бретан, пристига и атакува десния фланг на английската войска. Англичаните отстъпват, преследвани по петите от френската армия.

По време на бягството, конят на Талбът е убит от оръдейно гюле и при падането си, го затиска. Един френски стрелец разпознава англичанина и го убива с брадва.

След умопомрачението на Хенри VІ и последвалото избухване на войната на розите, англичаните вече не са в състояние да претендират за френския трон и губят всички свои територии на континента (с изключение на Кале).

Източник

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Battle of Castillon в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Моля, добавете oldid номера на версията, от която е направен преводът!

Препратки