Разлика между версии на „Техеран“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
(кор.)
}}
 
'''Техеран''' ({{lang-|fa|تهران)}} е столица на [[Ислямска република Иран]] и център на [[Техеран (остан)|Техеранската провинция]]. Градът е най-големият в страната, един от най-големите в [[Азия]] и заема 5-о място по този показател в света. Заедно с това е и политически, икономически, търговски, транспортен, финансов и културен център на Иран. В южната част на града се намира [[петрол]]на [[рафинерия]].<ref>[http://www.tehranrefinery.ir/eng/mainpage.html Tehran Oil Refining Company Official Website]. ''Tehran Oil Refining Company Official Website''</ref>
 
Разположен е в северната част на страната – в подножието на [[Елбурс]] и на около 90 km южно от брега на [[Каспийско море]]. Градът се простира на около 40 – 50 km в посока запад-изток. Северната част (Шемиран) е разположен на 2000 m н.в., а южните предградия [[Рей]] и [[Султанабад]] са в непосредствена близост до пустинята [[Дащ е Кявир]].
 
== Произход на името ==
Съществуват няколко версии за произхода на името „Техеран“ ({{lang-|fa|تهران}}):
 
Според официалния сайт на града, названието му произлиза от „дъно“ (<big>ته</big> – ''тех'') и остарялата форма за „склон“ (<big>ران</big> – ''ран''). Така думата Техеран може да бъде разшифрована като ''техран'' – „подножие на планински склон“, тоест „Техеран“ – град в подножието на планински склон. Тази теория не е лишена от основание, тъй като Техеран действително е разположен на южния склон на планината [[Точал]]<ref name="tehran-537">[http://www.tehran.ir/Default.aspx?tabid=537&language=en-US تاريخچه تهران]</ref>.
 
=== Управление ===
Управлението на Техеран се осъществява от Ислямски градски съвет на Техеран ({{lang-|fa|شورای اسلامی شهر تهران }}). Съветът се състои от 15 [[депутат]]и, избирани от гражданите за срок от 4 години. Ислямският съвет е отговорен за управлението на градските служби и бюджета, както и за избора на кмет. Сегашният кмет на Техеран е [[Мохамад-Багер Галибаф]] – встъпва в длъжност през септември 2005 година, наследявайки поста от [[Махмуд Ахмадинеджад]].
 
== Население ==

Навигация