Дарт Вейдър: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Етикет: Отмяна
Ред 1: Ред 1:
[[Файл:Darth Vader - cosplay (purple) 01.jpg|alt=|мини|452x452пкс|Дарт Вейдър]]
'''Анакин Скайуокър''' е герой от кинопоредицата ''[[Междузвездни войни]]''. Той е централният [[герой]] и се появява във всички филми от поредицата, освен 7-ми и 8-ми. Първоначално амбициозен и добросърдечен джедай, смятан, че ще възстанови баланса в Силата посредством старинно пророчество, е залъган от ситския лорд [[Палпатин]], попада под влиянието на Тъмната страна и става сит. Предателството му има катастрофални последствия за Галактиката и за най-близките му хора. В продължение на десетилетия той служи като дясна ръка на императора и изпълнява неговите тиранични команди. Без да подозира, той се оказва баща на Люк и принцеса Лея, които са скрити от него при раждането им.
'''Дарт Вейдър '''(роден '''Анакин Скайуокър''') е герой от кинопоредицата ''[[Междузвездни войни]]''. Той е централният [[герой]] и се появява във всички филми от поредицата, освен 7-ми и 8-ми. Първоначално амбициозен и добросърдечен джедай, смятан, че ще възстанови баланса в Силата посредством старинно пророчество, е залъган от ситския лорд [[Палпатин]], попада под влиянието на Тъмната страна и става сит. Предателството му има катастрофални последствия за Галактиката и за най-близките му хора. В продължение на десетилетия той служи като дясна ръка на императора и изпълнява неговите тиранични команди. Без да подозира, той се оказва баща на Люк и принцеса Лея, които са скрити от него при раждането им.


Вейдър е един от най-известните злодеи във филмовата история (на трето място в класацията на Американския филмов институт за [[100-те най-големи герои и злодеи]] в киното).
Вейдър е един от най-известните злодеи във филмовата история (на трето място в класацията на Американския филмов институт за [[100-те най-големи герои и злодеи]] в киното).

Версия от 05:23, 24 февруари 2019

Файл:Darth Vader - cosplay (purple) 01.jpg
Дарт Вейдър

Дарт Вейдър (роден Анакин Скайуокър) е герой от кинопоредицата Междузвездни войни. Той е централният герой и се появява във всички филми от поредицата, освен 7-ми и 8-ми. Първоначално амбициозен и добросърдечен джедай, смятан, че ще възстанови баланса в Силата посредством старинно пророчество, е залъган от ситския лорд Палпатин, попада под влиянието на Тъмната страна и става сит. Предателството му има катастрофални последствия за Галактиката и за най-близките му хора. В продължение на десетилетия той служи като дясна ръка на императора и изпълнява неговите тиранични команди. Без да подозира, той се оказва баща на Люк и принцеса Лея, които са скрити от него при раждането им.

Вейдър е един от най-известните злодеи във филмовата история (на трето място в класацията на Американския филмов институт за 100-те най-големи герои и злодеи в киното).

Вейдър се появява за първи път в Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда като безмилостния слуга на Императора. В следващия епизод от сагата Междузвездни войни: Епизод V - Империята отвръща на удара се разкрива истинската самоличност на Вейдър и причините, довели до неговото падение – това е Анакин Скайуокър, бащата на Люк Скайуокър и Лея.

Външни препратки

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Шаблон:Междузвездни войни-мъниче