Индикар: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м интервал; козметични промени
BotNinja (беседа | приноси)
{{lang-en}} => {{lang|en}}
Ред 18: Ред 18:
[[Файл:JustinWilsonCar2008.jpg|мини|220px]]
[[Файл:JustinWilsonCar2008.jpg|мини|220px]]


'''Индикар''' ({{lang-en|Indycar}}) са американския еквивалент на автомобилните състезания във [[Формула 1]].
'''Индикар''' ({{lang|en|Indycar}}) са американския еквивалент на автомобилните състезания във [[Формула 1]].


== История ==
== История ==

Версия от 20:16, 26 февруари 2019

Индикар
Вид спортАвтомобилни спортове
Основан1996
Брой отбори15
Държави САЩ
 Канада
 Бразилия
Индикар в Общомедия

Индикар (на английски: Indycar) са американския еквивалент на автомобилните състезания във Формула 1.

История

Освен основните серии има и подготвителни серии, както в Европа са сериите GP2, но в САЩ те се наричат Индилайтс.

Името произлиза от името на американския град Индианаполис – Инди, и от английската дума за кола – кар.

Провежда се в САЩ от 1902 година. По-късно се организират кръгове в цял свят – Великобритания, Канада, Мексико, Австралия, Бразилия, Германия, Япония.

Индианаполис Мотор Спидуей“ е най-големия спортен стадион в света и може да побере рекордните 420 000 зрители по трибуните си.

Състезанията се провеждат на няколко типа писти: овални (с овална форма и само с леви завои), улични състезания (стартове по улиците на големи градове), надпревари на обособени части от граждански летища (например Кливланд или Едмънтън) и обикновени писти.

Характеристики

Болидите са сходни като тип с тези, които се състезават във Формула 1, но са с различни двигатели, аеродинамика и тегло.

Двитателите са 6-цилиндрови, турбо с работен обем от 2,2 литра. Сериите КАРТ и след това наследилите ги серии Чампкар използваха 8-цилиндрови двигатели с турбокомпресор и работен обем от 2,65-литра, влезли в употреба в Индикар в края на 60-те години на ХХ век. Те притежават специално изработен разтоварващ клапан на компресора, който при определено налягане се отваря и по този начин се контролира мощността.

Точкуване

Понастоящем точкуването в Индикар е уникално и не се използва в нито един друг автомобилен шампионат:

  • Първото място дава 50 точки, второто 40, третото 35, четвъртото 32, петото 30, шестото 28, седмото 26, осмото 24, деветото 22, десетото 20, единайстото 19, дванайстото 18, тринайстото 17, четиринайстото 16, петнайстото 15, шестнайстото 14, седемнайстото 13, местата от осемнайсто до двайсет и четвърто носят по 12 точки, а местата от двайсет и пето до тридесет и трето по 10 точки.
  • Бонус точки се печелят на база на две постижения: спечелено първо място на квалификациите носи 1 точка, а пилотът водил в най-много обиколки в състезание получава 2 точки.
  • Пилотът, събрал най-много точки през сезона, се обявява за шампион.

Поради спор за контрола на американския автомобилен спортмежду собственика на пистата Индианаполис мотор спийдуей Тони Джордж и собствениците на отбори в сериите КАРТ, от 1996 до февруари 2008 г. съществуваха два паралелни шампионата. Единият бяха сериите КАРТ (от 2004 преименувани на серии Чампкар), а другият организиран от Индирейсинг лигата – серия, създадена от Тони Джордж.

Вижте също