Нийл Даймънд: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
BotNinja (беседа | приноси)
{{lang-en}} => {{lang|en}}
Ред 21: Ред 21:
| бивши_членове =
| бивши_членове =
}}
}}
'''Нийл Даймънд''' ({{lang-en|Neil Diamond}}) е американски певец, автор на песни и актьор, много популярен през 1960-те, 1970-те и 1980-те. Продава над 125 милиона бройки откакто пее и е един от най-добре продаващите се музиканти за всички времена. Той е третият по популярност изпълнител на съвременна и възрастна музика, базирано на успех в класацията Билборд, където е изпреварен единствено от Елтън Джон и някогашния си партньор в дуетите Барбара Страйсънд. Песните му са направени на кавъри от различни певци от всякакви музикални жанрове.
'''Нийл Даймънд''' ({{lang|en|Neil Diamond}}) е американски певец, автор на песни и актьор, много популярен през 1960-те, 1970-те и 1980-те. Продава над 125 милиона бройки откакто пее и е един от най-добре продаващите се музиканти за всички времена. Той е третият по популярност изпълнител на съвременна и възрастна музика, базирано на успех в класацията Билборд, където е изпреварен единствено от Елтън Джон и някогашния си партньор в дуетите Барбара Страйсънд. Песните му са направени на кавъри от различни певци от всякакви музикални жанрове.


== Биография ==
== Биография ==

Версия от 23:59, 26 февруари 2019

Нийл Даймънд
Информация
ПсевдонимЕврейският Елвис
Роден
Нийл Лесли Даймънд
24 януари 1941 г. (83 г.)
Стилпоп музика, рок, кънтри музика
Инструментикитара, пиано, вокал
Активностот 1962 г.
Уебсайтwww.neildiamond.com
Нийл Даймънд в Общомедия

Нийл Даймънд (на английски: Neil Diamond) е американски певец, автор на песни и актьор, много популярен през 1960-те, 1970-те и 1980-те. Продава над 125 милиона бройки откакто пее и е един от най-добре продаващите се музиканти за всички времена. Той е третият по популярност изпълнител на съвременна и възрастна музика, базирано на успех в класацията Билборд, където е изпреварен единствено от Елтън Джон и някогашния си партньор в дуетите Барбара Страйсънд. Песните му са направени на кавъри от различни певци от всякакви музикални жанрове.

Биография

Ражда се в еврейско семейство. Участва в училищния хор заедно с Барбара Страйсънд. Прави пробив с песента „I’m a Believer“ през 1967 година, изпълнявана от „Мънкис“, която се задържа седем седмици на първо място в класациите. Неговата песен „Sweet Caroline“, посветена на Каролайн Кенеди, е изпълнявана от такива известни певци като Елвис Пресли и Франк Синатра.

Нийл Даймънд е удостоен с място в Залата на славата на авторите на песни през 1984 г., както и в Залата на славата на рокендрола през 2011 г. Освен това, той е получател на Наградата за цялостни постижения на Сами Кан през 2000, а през 2011 г. е почетен в Центъра Кенеди. В класациите за Хот 100 и за "Съвременна и възрастна" музика, той реализира десет сингъла в първа позиция: Cracklin' Rosie, Song Sung Blue, Longfellow Serenade, I've Been This Way Before, If You Know What I Mean, Desiree, You Don't Bring Me Flowers, America, Yesterday's Songs, Heartlight и I'm a Believer.

Неговата слава запада през 1980-те, но той се изкачва в класациите отново около 2005 година, когато издава два нови албуми.

Външни препратки

Шаблон:Музикант-мъниче