Състояние на морето: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м форматиране: тире (ползвайки Advisor)
BotNinja (беседа | приноси)
{{lang-ru,en}} => {{lang|ru,en}}
Ред 1: Ред 1:
'''Състоянието на морето''' ({{lang-ru|состояние моря}}, {{lang-en|sea state}}), понякога '''вълнение на морето''', е показател в [[океанография]]та за степента на развълнуваност (за характеристиките на [[вълни]]те) на свободната водна повърхност на широки водоеми – [[океан]]и, [[море]]та, големи [[езера]] и [[реки]].
'''Състоянието на морето''' ({{lang|ru|состояние моря}}, {{lang|en|sea state}}), понякога '''вълнение на морето''', е показател в [[океанография]]та за степента на развълнуваност (за характеристиките на [[вълни]]те) на свободната водна повърхност на широки водоеми – [[океан]]и, [[море]]та, големи [[езера]] и [[реки]].


Характеризира се с височина на вълните, техен период и сила. Изменя се във времето. Може да бъде оценено както от опитен наблюдател, така и с помощта на технически средства: чрез метеорологичен [[буй]], радиолокационни измервания и дистанционно сондиране от спътници. В случай на измерване чрез буеве статистиката се отчита за времевия интервал, в който състоянието на морето може да се счита за постоянно.
Характеризира се с височина на вълните, техен период и сила. Изменя се във времето. Може да бъде оценено както от опитен наблюдател, така и с помощта на технически средства: чрез метеорологичен [[буй]], радиолокационни измервания и дистанционно сондиране от спътници. В случай на измерване чрез буеве статистиката се отчита за времевия интервал, в който състоянието на морето може да се счита за постоянно.

Версия от 02:51, 27 февруари 2019

Състоянието на морето (на руски: состояние моря, на английски: sea state), понякога вълнение на морето, е показател в океанографията за степента на развълнуваност (за характеристиките на вълните) на свободната водна повърхност на широки водоеми – океани, морета, големи езера и реки.

Характеризира се с височина на вълните, техен период и сила. Изменя се във времето. Може да бъде оценено както от опитен наблюдател, така и с помощта на технически средства: чрез метеорологичен буй, радиолокационни измервания и дистанционно сондиране от спътници. В случай на измерване чрез буеве статистиката се отчита за времевия интервал, в който състоянието на морето може да се счита за постоянно.

Оценката на вълнението на морето се прави по 9-бална скала, разработена от Световната метеорологична организация (Всемирная метеорологическая организация, World Meteorological Organization) при Организацията на обединените нации.

Корабът „Делауер“ на НУОАИ в силно вълнение край Масачузетс
Вълнение
(в балове)
На български език На руски език[1] На английски език Височина
на вълната
0 бала напълно спокойно море совершенно спокойное море calm (glassy) 0 метра
1 бал спокойно море спокойное море calm (rippled) 0 – 0,1 метра
2 бала слабо вълнение слабое волнение smooth (wavelets) 0,1 – 0,5 метра
3 бала леко вълнение легкое волнение slight 0,5 – 1,25 метра
4 бала умерено вълнение умеренное волнение moderate 1,25 – 2,5 метра
5 бала неспокойно море неспокойное море rough 2,5 – 4 метра
6 бала много неспокойно море крупное волнение very rough 4 – 6 метра
7 бала силно вълнение сильное волнение high 6 – 9 метра
8 бала много силно вълнение жестокое волнение very high 9 – 14 метра
9 бала изключително вълнение исключительное волнение phenomenal > 14 метра

Вижте също

Източници

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Состояние моря“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​