Биляна Плавшич: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м замяна с n-тире; козметични промени
BotNinja (беседа | приноси)
{{lang-sr}} => {{lang|sr}}
Ред 16: Ред 16:
|портал = Политика
|портал = Политика
}}
}}
'''Биляна Плавшич''' ({{lang-sr|Биљана Плавшић}}), е [[Сърбия|сръбски]] политик и [[университет]]ски [[преподавател]] от [[Босна]], [[президент]] на [[Република Сръбска]] от [[1996]] до [[1998]] година. В периода (2001-2009) година излежава присъда в затвора Хисенберг ([[Швеция]]) дадена и от [[Международен наказателен трибунал за бивша Югославия|Международния наказателен трибунал за бивша Югославия]] за военни престъпления извършени по време на босненската война. Международният трибунал я осъжда през [[2001]] година. Плавшич е първият сръбски политик, който е признат за виновен (по обвинения в преследване на етническа и религиозна основа и престъпление срещу човечеството), като прокуратурата я признава за виновна по тези обвинения, а други оттегля.
'''Биляна Плавшич''' ({{lang|sr|Биљана Плавшић}}), е [[Сърбия|сръбски]] политик и [[университет]]ски [[преподавател]] от [[Босна]], [[президент]] на [[Република Сръбска]] от [[1996]] до [[1998]] година. В периода (2001-2009) година излежава присъда в затвора Хисенберг ([[Швеция]]) дадена и от [[Международен наказателен трибунал за бивша Югославия|Международния наказателен трибунал за бивша Югославия]] за военни престъпления извършени по време на босненската война. Международният трибунал я осъжда през [[2001]] година. Плавшич е първият сръбски политик, който е признат за виновен (по обвинения в преследване на етническа и религиозна основа и престъпление срещу човечеството), като прокуратурата я признава за виновна по тези обвинения, а други оттегля.


Освободена е от затвора на [[27 октомври]] [[2009]] година, като веднага след освобождаването заминава със самолет за [[Белград]].
Освободена е от затвора на [[27 октомври]] [[2009]] година, като веднага след освобождаването заминава със самолет за [[Белград]].

Версия от 03:09, 27 февруари 2019

Биляна Плавшич
Президент на Република Сръбска
Мандат19 юли 1996 – 4 ноември 1998
ПредшественикРадован Караджич
НаследникНикола Поплашен
Лична информация
Родена
7 юли 1930 г. (93 г.)
Националност Босна и Херцеговина
РелигияПравославие
Полит. партияСНС
ОбразованиеСараевски университет
Професияпреподавателполитик
Портал Портална икона Политика
Биляна Плавшич в Общомедия

Биляна Плавшич (на сръбски: Биљана Плавшић), е сръбски политик и университетски преподавател от Босна, президент на Република Сръбска от 1996 до 1998 година. В периода (2001-2009) година излежава присъда в затвора Хисенберг (Швеция) дадена и от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия за военни престъпления извършени по време на босненската война. Международният трибунал я осъжда през 2001 година. Плавшич е първият сръбски политик, който е признат за виновен (по обвинения в преследване на етническа и религиозна основа и престъпление срещу човечеството), като прокуратурата я признава за виновна по тези обвинения, а други оттегля.

Освободена е от затвора на 27 октомври 2009 година, като веднага след освобождаването заминава със самолет за Белград.

През 1992 г., е разпространена фотография, на която е заснета да целува известния сръбски военачалник Желко Ражнатович, на фона на мъртви цивилни мюсюлмани[1].

Освен, че е най-високопоставеният осъден босненски-сръбски политик, тя е известна с издиганите от нея пламенни националистически изявления по време на войната в Босна, срещу стратегията за устойчиво развитие, но по-късно, изпитвайки угризения за престъпленията срещу човечеството, тя признава, че за това са отговорни политици от по-високо ниво[2].

Биография

Преди да започне своята политическа кариера, Плавшич е професор по биология, председател на катедрата по биология и декан на Природо-математическия факултет в Сараевския университет.

Тя е учен от проекта "Фулбрайт", и като такава тя прекарва две години в Института „Бойс-Томпсън“, към университета Корнел, Ню Йорк където прави биологични изследвания. Тя специализира електронен микроскоп в Лондон, и вирусология по растенията в Прага и Бари. Като високо оценяван учен, тя публикува над 100 научни трудове и статии, които са широко цитирани в научната литература и учебници.

Използвана литература

Бележки

  1. Biljana Plavsic: Serbian iron lady
  2. „Fighting Over History“ Списание „TIME“ - „Битка с историята“, интервю с Плавшич от 3 октомври 2002

Външни препратки