Александър Дубчек: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м замяна на месец на бг.
BotNinja (беседа | приноси)
{{lang-sk}} => {{lang|sk}}
Ред 18: Ред 18:
}}
}}


'''Александър Дубчек''' ({{lang-sk|Alexander Dubček}}) е [[Чехословакия|чехословашки]] и [[Словакия|словашки]] политик.
'''Александър Дубчек''' ({{lang|sk|Alexander Dubček}}) е [[Чехословакия|чехословашки]] и [[Словакия|словашки]] политик.


Той е ръководител на [[Чехословакия]] като председател на парламента и за кратко генерален секретар на [[Чехословашка комунистическа партия|Чехословашката комунистическа партия]] (1968 – 1969). Главен инициатор е на кампанията за реформиране на комунистическия режим (известна като [[Пражка пролет]]), към „социализъм с човешко лице“.
Той е ръководител на [[Чехословакия]] като председател на парламента и за кратко генерален секретар на [[Чехословашка комунистическа партия|Чехословашката комунистическа партия]] (1968 – 1969). Главен инициатор е на кампанията за реформиране на комунистическия режим (известна като [[Пражка пролет]]), към „социализъм с човешко лице“.

Версия от 17:23, 28 февруари 2019

Александър Дубчек
Alexander Dubček
словашки политик
Дубчек, декември 1989 г.
Роден
Починал
7 ноември 1992 г. (70 г.)
ПогребанСловакия

Учил въвВисша партийна школа при ЦК на КПСС
Университет Коменски
НаградиНаграда за свобода на мисълта „Сахаров“ (1989)[1]
Семейство

Подпис
Уебсайт
Александър Дубчек в Общомедия

Александър Дубчек (на словашки: Alexander Dubček) е чехословашки и словашки политик.

Той е ръководител на Чехословакия като председател на парламента и за кратко генерален секретар на Чехословашката комунистическа партия (1968 – 1969). Главен инициатор е на кампанията за реформиране на комунистическия режим (известна като Пражка пролет), към „социализъм с човешко лице“.

Биография

Роден е в семейство на словашки комунисти. През 1925 година емигрират в СССР, където родителите му участват в създаването на занаятчийски кооператив от чужденци Interhelpo (международна помощ) в гр. Фрунзе, днес Бишкек, Съветска Киргизия. После се преместват в гр. Горки, където той учи в средно училище.

През 1938 година семейството му се завръща в Словакия, защото според тогавашните закони е трябвало да приемат само съветско гражданство. Взима участие в антифашистското движение срещу режима на Йозеф Тисо и в Словашкото национално въстание (1944), където два пъти е раняван, а брат му Юлиус е убит.

След войната работи в промишлеността, става активист на Комунистическата партия. Преминава на партийна работа от 1949 г.: секретар и първи секретар на областния комитет на Словашката компартия в Тренчин, първи секретар в Банска Бистрица (1951 – 1952). Избран е за член на Националното събрание (парламента) на Чехословакия (1951).

В периода 1955 – 1958 следва политически науки във Висшата партийна школа на КПСС в Москва, получавайки титлата доктор на социално-политическите науки. Става първи секретар на обкома в Братислава (1958). В периода 1960 – 1969 г. е секретар и първи секретар на Словашката компартия, както и депутат и председател на Федералното събрание (парламента) на Чехословакия.

Първи секретар е на ЦК на Чехословашката комунистическа партия от януари 1968 до април 1969 година. Инициатор е на Пражката пролет, целта на която е да построи „социализъм с човешко лице“. След окупацията на Чехословакия от въоръжени сили на Организацията на Варшавския договор Дубчек се отказва от своите функции.

Постепенно е освободен от заеманите постове, прехвърлян е на по-ниски длъжности. Посланик е в Турция (1969 – 1970). Изключен е от партията (1970), лишен е от статута на депутат. Работи по управлението на лесничействата в Словакия до пенсионирането си през 1981 г.

През 1989 година Дубчек участва в Нежната революция. Избран е за председател на Федералното събрание на Чехословакия през декември 1989 година. Възстановява Социалдемократическата партия на Словакия (1990).

Тежко ранен е при автомобилна катастрофа на автомагистрала в Чехия. Хоспитализиран е в Прага, извършена му е хирургическа операция, но след 2 мес. почива на 7 ноември 1992 година[2].

Изказвани са редица предположения, че транспортното произшествие е инсценирано с цел Дубчек да бъде отстранен от политиката[3]. Смъртта му е разследвана чак до 2000 г., когато вътрешното министерство на Словакия обявява, че катастрофата не е в резултат от заговор. Оцелелият шофьор е осъден на затвор от 12 мес.

Източници

  1. www.europarl.europa.eu // Посетен на 21 ноември 2021 г. (на английски)
  2. Alexander Dubcek, 70, Dies in Prague (New York Times, 8 ноември 1992)
  3. Kopanic, Michael J Jr, „Case closed: Dubček’s death declared an accident, not murder“, Central Europe Review (Vol 2, No 8), 28 февруари 2000