Разлика между версии на „Бандикутоподобни“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
общи промени
({{lang-la}} => {{lang|la}})
м (общи промени)
'''Бандикутоподобни''' ({{Lang|la|Peramelemorphia}}) е неголям разред [[торбести бозайници]] от [[Австралия]] и [[Нова Гвинея]].
 
Представителите на разреда са дребни земни обитатели със средни размери на тялото от 140  g до 2  kg (повечето от видовете тежат около 1  kg). Представителите на всички видове са остромуцунести и с компактно тяло. [[Уши]]те им са големи, [[опашка]]та е тънка. Задните крайници са по-дълги от предните. Предните крайници при повечето представители са пригодени за копаене, притежават здрави [[нокът|нокти]] на II, III и IV пръст, а I и V пръст липсват или са слабо развити и лишени от нокти. Обикновено II и III плъст са срастнали помежду си, но ноктите им са разделени. Бандикутоподобните се придвижват на подскоци, подобно на кенгурата. От земята се изтласкват със задните си крайници, а се приземяват на четирите. Изключение от това правило бил наскоро измрелия вид [[Свинекрак бандикут]].
 
Бандикутоподобните притежават характерни морфологични особености, които ги отличават от останалите торбести. Това са:
* Притежават 3 чифта долни резци. По това те наподобяват на [[хищни торбести|хищните торбести]].
* Синдиктилия — срастване на II и III пръст. По това наподобяват на [[двурезцови торбести|двурезцовите торбести]].
 
Бандикутообразните торбести се хранят с [[насекоми]], растителна храна и по-рядко [[гризачи]] и [[гущери]]. Повечето намират храната си като копаят земята. Предимно нощни животни са. [[Марсупиум]]ът е добре развит и се отваря назад.

Навигация