Адалберон Лаонски: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
{{lang-la}} => {{lang|la}}
м Bot: Automated text replacement (-(ref>)(http://)(.*?)/(.*?)(</ref>) ([а-яА-Яa-zA-Z0-9]) +\1[\2\3/\4 \3]\5 \6)
Ред 9: Ред 9:
'''Адалберон Лаонски''' ({{lang|la|Adalbero Laudunensis}}) е [[Франки|франкски]] [[духовник]].
'''Адалберон Лаонски''' ({{lang|la|Adalbero Laudunensis}}) е [[Франки|франкски]] [[духовник]].


Роден е в средата на X век в семейството на графа на [[Бастон]] Рение от видния род на [[Вигерихиди]]те. Първоначално учи в [[Горз]], а през 969 – 974 година в [[Реймс]] при [[Силвестър II|Жербер д'Орияк]]. През 977 година чичо му, реймският архиепископ [[Адалберон Реймски|Адалберон]], го ръкополага за епископ на [[Лаон]]. През следващите години е въвлечен активно в дворцови и политически интриги, като е обвинен и оправадан за прелюбодейство с кралица [[Ема Италианска]] и участва в налагането на династията на [[Капетинги]]те.<ref>http://www.lexpress.fr/region/une-vie-de-tra-icirc-tre_480320.html</ref> Автор е на поема, посветена на крал [[Робер II|Робер Благочестиви]], която е едно от най-ранните споменавания на модел на средновековното общество, разделен на три съсловия – ''oratores'' („молещи се“), ''bellatores'' („воюващи“) и ''laboratores'' („работещи“).
Роден е в средата на X век в семейството на графа на [[Бастон]] Рение от видния род на [[Вигерихиди]]те. Първоначално учи в [[Горз]], а през 969 – 974 година в [[Реймс]] при [[Силвестър II|Жербер д'Орияк]]. През 977 година чичо му, реймският архиепископ [[Адалберон Реймски|Адалберон]], го ръкополага за епископ на [[Лаон]]. През следващите години е въвлечен активно в дворцови и политически интриги, като е обвинен и оправадан за прелюбодейство с кралица [[Ема Италианска]] и участва в налагането на династията на [[Капетинги]]те.<ref>[http://www.lexpress.fr/region/une-vie-de-tra-icirc-tre_480320.html www.lexpress.fr]</ref> Автор е на поема, посветена на крал [[Робер II|Робер Благочестиви]], която е едно от най-ранните споменавания на модел на средновековното общество, разделен на три съсловия – ''oratores'' („молещи се“), ''bellatores'' („воюващи“) и ''laboratores'' („работещи“).


Адалберон умира около 1030 година в абатството „Сен Венсан“ в Лаон.
Адалберон умира около 1030 година в абатството „Сен Венсан“ в Лаон.

Версия от 00:09, 10 март 2019

Адалберон Лаонски
Adalbero Laudunensis
франкски духовник
Роден
947 г.
Починал
27 януари 1030 г. (83 г.)

РелигияКатолическа църква
Семейство
РодВигерихиди
БащаРение дьо Бастон

Адалберон Лаонски (на латински: Adalbero Laudunensis) е франкски духовник.

Роден е в средата на X век в семейството на графа на Бастон Рение от видния род на Вигерихидите. Първоначално учи в Горз, а през 969 – 974 година в Реймс при Жербер д'Орияк. През 977 година чичо му, реймският архиепископ Адалберон, го ръкополага за епископ на Лаон. През следващите години е въвлечен активно в дворцови и политически интриги, като е обвинен и оправадан за прелюбодейство с кралица Ема Италианска и участва в налагането на династията на Капетингите.[1] Автор е на поема, посветена на крал Робер Благочестиви, която е едно от най-ранните споменавания на модел на средновековното общество, разделен на три съсловия – oratores („молещи се“), bellatores („воюващи“) и laboratores („работещи“).

Адалберон умира около 1030 година в абатството „Сен Венсан“ в Лаон.

Бележки

Шаблон:Човек-мъниче Шаблон:Франция-мъниче