Съдия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 3: Ред 3:
[[Файл:ICJ-CJI hearing 1.jpg|мини|300п|Съдии от [[Международен съд|международния съд на ООН]]]]
[[Файл:ICJ-CJI hearing 1.jpg|мини|300п|Съдии от [[Международен съд|международния съд на ООН]]]]


'''Съдия''' е длъжностно лице, влизащо в състава на [[Съд (право)|съд]] и раздаващо [[правосъдие]].
'''Съдията''' е длъжностно лице въздаващо [[правосъдие]].


Съдиите трябва да имат юридическо образование и допълнителна подготовка и практика. Задължение на съдията е да изслуша всички [[свидетелски показания]] по определено [[съдебно дело]], да разгледа представените доказателства и да вземе [[съдебно решение]] по отношение на [[вина]]та и [[присъда]]та.
Съдиите трябва да притежават висше юридическо образование, високи нравствени и волеви качества, както допълнителна подготовка и практика. Съдиите са изборни или се назначават, повишават, понижават, преместват и освобождават от длъжност от [[съдебен съвет]]. <ref>[https://www.parliament.bg/bg/const Конституция, чл. 129 - сайт на Народното събрание]</ref>


Основно задължение на съдията е да решава [[спор]]ове. Като арбитри в съдебните заседания изслушват [[свидетелски показания]], приемат и разглеждат представени доказателства и т.н., след което излизат със съдебен акт по делата.
Позицията на съдията обикновено се счита за много престижна в едно общество и свързана с определени традиции. В много страни по света съдиите носят дълга роба в червен или черен цвят. В някои страни те дори носят [[перука]].

Професията на съдията обикновено се счита за много престижна в обществото и се свързва с определени професионални традиции. В много страни по света съдиите заседават с дълга тога в черен или червен цвят. В някои страни те водят заседанията дори с [[перука]].

== Бележки ==
<references />


== Вижте също ==
== Вижте също ==
* [[Адвокат]]
* [[Адвокат]]
* [[Прокурор]]
* [[Прокурор]]

{{commonscat|Judges}}
{{commonscat|Judges}}


Ред 17: Ред 23:
* [http://www.filibustercartoons.com/judges.htm Съдиите по света]
* [http://www.filibustercartoons.com/judges.htm Съдиите по света]


{{Право-мъниче}}
[[Категория:Съдии| ]]
[[Категория:Съдии| ]]
[[Категория:Юридически професии]]
[[Категория:Юридически професии]]

Версия от 07:55, 11 март 2019

Тази статия е за длъжността в съдебната система. За длъжността в спорта вижте Спортен съдия.

Съдии от международния съд на ООН

Съдията е длъжностно лице въздаващо правосъдие.

Съдиите трябва да притежават висше юридическо образование, високи нравствени и волеви качества, както допълнителна подготовка и практика. Съдиите са изборни или се назначават, повишават, понижават, преместват и освобождават от длъжност от съдебен съвет. [1]

Основно задължение на съдията е да решава спорове. Като арбитри в съдебните заседания изслушват свидетелски показания, приемат и разглеждат представени доказателства и т.н., след което излизат със съдебен акт по делата.

Професията на съдията обикновено се счита за много престижна в обществото и се свързва с определени професионални традиции. В много страни по света съдиите заседават с дълга тога в черен или червен цвят. В някои страни те водят заседанията дори с перука.

Бележки

Вижте също

Външни препратки

Шаблон:Право-мъниче