Невшехирли Дамат Ибрахим паша: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
No edit summary
No edit summary
'''Невшехирли Дамат Ибрахим паша''' ({{Lang|tr|Nevşehirli Damat İbrahim Paşa}}; [[1666]] - [[16 октомври]] [[1730]]) е [[велик везир]] на [[Османска империя|Османската империя]]. Един от най-дълго управлявалите велики везири в историята на империята. Баща му е войвода на анадолския [[Сюлейманли|Зейтун]]. Управлението му се характеризира с увеличаване на [[корупция]]та, шуробаджанащина и повсеместно лансиране на креатури. Икономическата, и най-вече финансовата, му политика е пълен провал.
 
== Биография ==
Преселва се в Константинопол през 1689 г. Служи като писар в корпуса на балтаджиите към султанския дворец. В Одрин, при управлението на [[Мустафа II]], се сближава с бъдещия султан [[Ахмед III]]. През първите години от управлението на Ахмед III успява да спечели доверието на великия везир [[Корлулу Дамат Али паша]], който го лансира в кариерата. Служи в дворцовата финансова канцелария, където отговаря за обоза и снабдяването на османската армия.
 
През 1716 г. става султански фаворит и се сдобива с титлата каймакам на Истанбул. През 1717 г., когато е на 50 години, се жени за 14-годишната сестра на султана.
 
== Управление ==
Поема империята в един изключително труден в историята ѝ момент - на [[Пожаревският договор|договора от Пожаревац]], по силата на който османците за първи път от 1459 г. отстъпват територия отсам Дунава - на [[Хабсбургска Сърбия]]. [[Николаос Маврокордатос]] е владетел на Влашко по време на управлението на Невшехирли Дамат Ибрахим паша. По този начин налага за трайно вековната практика, начело на [[дунавски княжества|дунавските княжества]] да бъдат [[фанариоти]].
 
На практика управлението на Невшехирли Дамат Ибрахим паша съвпада с т.нар. [[епоха на лалетата]]. От една страна империята се европеизира по време на управлението му, но от друга - [[фиск]]алната тежест върху поданиците и [[рая]]та става непоносима. Въведеният военен данък за [[Персийско-османска война (1722-1727)|персийско-османската война (1722-1727)]] влошава неимоверно положението в империята. [[Акче]]то се обезценява и [[еснаф]]а става гневен.
Анонимен потребител

Навигация