Разлика между версии на „Питсбърг“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
fixlink
({{lang-en}} => {{lang|en}})
м (fixlink)
Прякорът на Питсбърг е „Стоманеният град“ (''The Steel City''), тъй като открай време е определян като център на стоманодобивната индустрия в САЩ. Голяма част от тежката индустрия се срива в Питсбърг и региона в края на 70-те, началото на 80-те години на [[ХХ век]]. Причина за това е силното съперничество най-вече от страна на [[Япония]], както и заради силните [[синдикат]]и в Пенсилвания. Питсбърг гради нов образ, като развива [[високи технологии]] и други модерни индустрии. Екологично, условията на живот се подобряват след намаляване на влиянието на [[Тежка промишленост|тежката промишленост]].
 
В Питсбърг е създадена една от най-ранните български организации в САЩ, а според тяхната страница в Интернет и най-старата, съществуваща до днес. Организацията е Българо-македонският национален образователен и културен център<ref>[http://www.bmnecc.org/ www.bmnecc.org]</ref>, създаден през 30-те години на ХХ век от Ламбе Марков. Дългогодишен председател на организацията е Пенка (Патриша) Френч. В сградата на организацията е участвал в борби легендарният [[Дан Колов]]. От ръководството на организацията с българско потекло повечето хора са български американци, които говорят слабо [[български език|български]], или въобще не го говорят. Участват също и българи, след промените през [[1989]] г. Въпреки това тези хора говорят с трепет за [[България]] и някои от тях са се връщали у дома, участват във фолклорни състави, които са посещавали България. В сградата на организацията има изложба на различни предмети и произведения на изкуството, свързани с България, като [[монета|монети]], [[марка|марки]], [[книга|книги]], [[носия|носии]]. По времето, когато е създаден този център, Питсбърг е един от най-бързо развиващите се американски градове, благодарение на тежката индустрия и е отправна точка на много [[българи|български]] емигранти, които намират работа в мините и на други места. Считало се е, че Питсбърг ще стане най-големият американски град по това време. След промените през 1989 г. в Питсбърг започват да пристигат български студенти, привлечени от университетите в града.
 
Питсбърг също е дом и на най-продължително съществуващия многоетнически певчески и танцувален състав в САЩ – Тамбурите, основан през [[1937]] г. в [[Дюкейнски университет|Дюкейнския университет]]. В състава влизат студенти на университета, има и не малко българи. В същия университет между 2000 и [[2002]] г. развива дейност и „Българското общество“, формална студентска организация.

Навигация