Метростанция „Лъвов мост“: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 10: Ред 10:
| паркинг = не
| паркинг = не
| откриване = 31 август 2012
| откриване = 31 август 2012
| карта = Sofia Metro-Map.png
| карта = България София
| карта-описание = Местоположение в София
| общомедия = Sofia Metro stations
| общомедия = Sofia Metro stations
}}
}}

Версия от 05:10, 27 март 2019

Лъвов мост
Карта
ЛинияМ2
Брой коловози2
Брой перониСтранични2
Откриване31 август 2012
Лъвов мост в Общомедия

Метростанция „Лъвов мост“ е станция на Софийското метро.

Експлоатация

Метростанция „Лъвов мост“ е въведена в експлоатация на 31 август 2012 г.

Местоположение и архитектурно оформление

Метростанцията е разположена под бул. Княгиня Мария Луиза (булевард в София) на кръстовището със бул. Сливница (булевард в София) насевер от Лъвов мост. Близко до станцията се намира „Женския пазар“. Това е станцията с най-високи стени и тъй като няма как да бъде използвано окачено осветление са поставени ретро улични лампи. Тя е със странични перони, подземна едноотворна с плосък покрив.

Станцията се състои от три етажа: перон, вестибюл и нива подлези. Горната част се използва като пешеходен подлез, който свързва южната част на площада с вестибюла на метростанцията, изпълнен в габарита и в горната част на пътния тунел. За да се достигне до нивото на Перона и на Вестибюла, на нивото на подлезите има по два асансьора за майки с деца и трудноподвижни граждани. В края на свързващите коридори са разположени стъклени плъзгащи се врати.

Пероните на станцията са облицовани от гранитогрес с цветове бледо жълто, червеникаво-оранжево и тъмнокафяво, с по два надлъжни свода по стените, на които са изпълнени с релефи на 4 лъва по тях, подчертаващи местоположението. По дължината на пероните са монтирани два реда стълбове с диодно осветление в ретро стил. Станцията наподобява ретро улица.

Интересно архитектурно решение е терасата, която минава над линиите и която позволява на пътниците да сменят посоката на движение. От нея се открива изглед от високо на самата станция.

Архитект: арх.Сибел Япаджъ

Наземен транспорт, правещ връзка с метростанцията

Фотогалерия

Външни препратки