Гниляне (Косово): Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
203 байта изтрити ,  преди 3 години
редакция без резюме
({{lang-sq,sr}} => {{lang|sq,sr}})
Редакция без резюме
 
== Географско положение, граници и размер – Релефът ==
Територията на община Гниляне се намира в югоизточната част на Република [[Косово]]. Площта ѝ е 515 km<sup>2</sup>, с 4,73% на национално ниво и с броя на хората (при преброяването през 1991 г. според оценката – 110,464 жители) той има дял от 5,5% генерал на Косово. Според прогнозите, Gjilan / Gnjilane има 135 000 жители и участва с 6,42% от общия брой на населението. сброят на 57 населени места, в които има само едно градско селище (само Гниляне с гъстота на населението от 54 095 жители – един от седемте най-големи градски центъра на Република Косово и едноименното седалище на общината), участва с 63 селища или с 4,36% от общия брой населени места в Република Косово (1445 г.)<ref ="[[Gnjilane]]"> Prof.dr.Tefik Basha. ''Pozita gjeografike, kufijtë dhe madhësia-Релефът''n-10[https://upload.wikimedia.org/wikibooks/sq/a/a9/Monografia-komplet-te-gjitha-kapitujt-nga-I--deri-IX.pdf ''Pozita gjeografike, kufijtë dhe madhësia-Релефът'']. n-10.</ref>.
 
Подходящото географско положение направи тази територия комуникационна с по-широкия регион от древността, средновековието и по-късно до разширяването, модернизирането и асфалтирането на много съществуващи пътища, но и тези, построени и построени по-късно.
Територията на община Гилан / Гниляне като географско пространство и като пространствомного важна е долината и потокът на река Морава и Бинса, която улесни връзките с космоса на запад, долината Прешево на изток и най-широката област с балканския интериор.
 
Релефът от юг граничи с естествената, но не и етническата граница на Канадските планини и долината Прешева; от север и североизток има естествената граница на планините Галапи и планините на Жегок; от раждането и на запад с равнините и долината на река Морава.<ref name="GjilanGnjilane">Prof.dr.Tefik Basha ''Pozita gjeografike, kufijtë dhe madhësia – Релефът''n-10 |[https://upload.wikimedia.org/wikibooks/sq/a/a9/Monografia-komplet-te-gjitha-kapitujt-nga-I--deri-IX.pdf]</ref>.
 
== История ==
* [http://www.balkan-archive.org.yu/kosovo_crisis/destruction/Gnjilane/ Pictures of NATO bombing of Gjilan-Gnjilane]
* [http://www.sok-kosovo.org/pdf/population/Kosovo_and_its_population.pdf SOK Kosovo and its population]
 
{{Косово-мъниче}}
{{Портал|География|Косово}}

Навигация