Разлика между версии на „Голяма река (приток на Марица)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
унифициране на раздел Вижте още към Вижте също; козметични промени
м (замяна с n-тире)
м (унифициране на раздел Вижте още към Вижте също; козметични промени)
| карта-описание =
}}
'''Голяма река''' (Буюклийска река, Канаклийска река) е [[река]] в [[Южна България]] — [[Област Хасково]], общини [[Община Харманли|Харманли]] и [[Община Свиленград|Свиленград]], ляв приток на река [[Марица]]. Дължината ѝѝ е 38 km. Отводнява част от югозападните склонове на [[Сакар]] планина.
 
Голяма река извира на 612 м н.в. в [[Сакар]] планина, на 100 м от кръстопътя Голямата звезда. Тече в южна посока в плитка наносна долина, на отделни места и с проломен характер. В средното си течение носи името Буюклийска река, а в долното — Канаклийска река. Влива отляво в река [[Марица]] на 48 m н.в., на 2 км югоизточно от град [[Свиленград]].
 
Площта на водосборният басейн на реката е 163 km<sup>2</sup>, което представлява 0,31% от водосборния басейн на [[Марица]], а границите на басейна и&#768;ѝ са следните:
* на запад – с малки и къси леви притоци на [[Марица]];
* на изток – с водосборния басейн на [[Левченска река]], ляв приток на [[Марица]];
Част от водите на реката се използват за напояване.
 
По цялата долина на реката, от извора до устието и&#768;ѝ, на протежение от 31,3 км, между Голямата звезда и [[Свиленград]] преминава участък от [[Републикански път II-55]] от Държавната пътна мрежа [[Дебелец]] — [[Нова Загора]] — [[Свиленград]].
 
== Вижте ощесъщо ==
* [[Списък на реките в България]]
* [[Списък на реките в България по водосборни басейни]]

Навигация