Разлика между версии на „Обувка“

Направо към навигацията Направо към търсенето
 
=== Външна и вътрешна част ===
Вътрешната и външна част присъстват понякога самостоятелно, като най-често използваните материали за направата им са:
Използват се:
* [[Кожа (материал)|кожа]] (естествена/изкуствена)
* [[платтекстил]]
* [[Вълна (влакна)|вълна]]
 
=== Видове естествена кожа ===
Когато е казано, че кожата на обувките е '''шагренирана''', това означава, че тя е '''набраздена''' и на допир се усещат неравности, които представлявавт фигури с различна форма, най-често кръгла. Названието произлиза от френската дума ''chagrin'' [ʃa.ɡʁɛ̃] със същото значение.
Най-често използваната кожа е телешката, но се ползва и овча, козя, свинска и др. Едни от най-скъпите обувки се правят от [[крокодил]]ска кожа. Суровата животинска кожа има слоеста структура. Слоевете отвън навътре са: външен (епидермис), вътрешен (дермис) и вътрешна подкожна съединителна тъкан. Основната част от кожата е дермисът (85 – 95 %). Кожата е покрита с [[козина]]та (или вълната) на животното. Според обработката и начина на използване на кожата се различават три основни типа естествена кожа:<ref>[https://www.vera.bg/blog.php?post=222 Кожа, велур, набук – каква е разликата?]</ref>
* Лицева кожа – получава се чрез '''дъбене''' (физико-химична обработка на кожата, при която се повишава нейната устойчивост и издръжливост). Когато кожата на обувките е '''шагренирана''' (от [[френски]] ''chagrin'' [ʃa.ɡʁɛ̃]), това означава, че тя е '''набраздена''' и на допир се усещат неравности, които представляват фигури с различна форма, най-често кръгла.
* Велур – получава се чрез пясъчно шлифоване на вътрешната повърхност на кожата, до получаване на меки и гладки влакна. Кожата на обувката се поставя с вътрешния слой навън, поради което велурът е по-неустойчив на надраскване и замърсяване.
* Набук – получава се чрез пясъчно шлифоване на външната повърхност на кожата. Набукът е по-твърд и издръжлив от велура, както и по-скъп, тъй като се обработва външната по-груба част на кожата.
 
== Видове и етимология ==

Навигация