Разлика между версии на „Обувка“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
 
=== Съвременни обувки ===
Съвременните обувки драстично са развили своето предназначение, като отразяват характера на човека, както и повода, поради който ги носи. Освен като необходимост обувките са показателни за стил и имидж. С промяната на ежедневието на хората, се променят и обувките. РазработватМножество седизайнери множестворазработват дизайнерскисвои модели, някои от които са единични бройки.
 
Някои съвременни производители на обувки проектират обувки, имитиращи ходенето бос, чрез поддържане на оптимална гъвкавост на подметката, като същевременно осигуряват и известна степен на защита, например обувката с пет пръста '''''Vibram FiveFingers'''''. Целта на тези минималистични обувки е да позволи на стъпалата да усещат къде стъпват и да не атрофират мускулите на ходилата, което се случва при продължително носене на удобни обувки.
 
За повишаване на здравината се използват много модерни технологии (като [[Тримерен печат|3D печат]]) и материали ([[кевлар]], [[Въглеродно влакно|карбонови нишки]] и др.). Като нови и леко фантастични обувки са тези с MP3 плейър, LED осветление и дори гъвкави дисплеи. Някои високо технологични обувки:<ref>[https://interestingengineering.com/back-to-the-future-9-technologically-advanced-sneakers Back to the Future: 9 Technologically Advanced Sneakers]</ref>

Навигация