Коса: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Етикети: Визуален редактор Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Редакция без резюме
Етикети: Визуален редактор Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 1: Ред 1:
ттават и екстеншъни{{към пояснение}}
Стават и екстеншъни{{към пояснение}}
'''Коса̀''' ({{lang|la|Pilus}}) се нарича космената покривка на [[глава]]та при хората. В частност терминът може да се използва и за обозначаване на космената покривка на останалите части от човешкото тяло. Косата представлява струпване на [[косъм|косми]] от тялото, израстващи на голяма гъстота на единица площ, обикновено са с еднакъв размер и цвят.
'''Коса̀''' ({{lang|la|Pilus}}) се нарича космената покривка на [[глава]]та при хората. В частност терминът може да се използва и за обозначаване на космената покривка на останалите части от човешкото тяло. Косата представлява струпване на [[косъм|косми]] от тялото, израстващи на голяма гъстота на единица площ, обикновено са с еднакъв размер и цвят.



Версия от 07:49, 4 май 2019

Стават и екстеншъни

Вижте пояснителната страница за други значения на Коса.

Коса̀ (на латински: Pilus) се нарича космената покривка на главата при хората. В частност терминът може да се използва и за обозначаване на космената покривка на останалите части от човешкото тяло. Косата представлява струпване на косми от тялото, израстващи на голяма гъстота на единица площ, обикновено са с еднакъв размер и цвят.

Отношението към косата, изразяващо се в направа на прическа или епилация, се различава значително в различните култури и исторически периоди, но често се използват за обозначаване на личните убеждения на едно лице, неговото социално положение, възраст, пол или религия.

Структура

Косата е съвкупност от косми върху скалпа на човека. Космите на косата притежават различна структура сравнени с косми от други части на тялото.

Цвят

Цветът на косата се определя от цвета на космите, които я съставляват. 75% от човешката популация в света има естествено тъмна или черна коса[1]. 22% имат кафява коса, 2% – руса, 1 – 2% – рижа. При напредване на възрастта космите побеляват и придават сив и дори бял цвят на косата. Цветът ѝ може да бъде променен изкуствено посредством нанасянето на бои.

При хората меланинът е една от причините за естествената пигментация на кожата, косата, ириса на окото, костния мозък, зона ретикуларис на надбъбречната жлеза, ивицата вазкуларис във вътрешното ухо и др. В кожата на човека меланинът се съхранява и произвежда от специални клетки, наречени меланоцити. Всички хора имат приблизително еднакъв брой меланоцити, но при хората с по-тъмна кожа се произвежда по-голямо количество пигмент.

Липсата на меланин е причина за състоянието албинизъм, при което пигмент не се произвежда, или заболяването витилиго, при което пигмент липсва само в определени участъци по кожата, окосмяването и ириса.

Типове

В зависимост от степента на къдравост на косъма косите могат да бъдат къдрави, чупливи, прави и различни други вариации на посочените.

Правата коса има идеално кръгъл косъм, колкото по овален става косъма, толкова по чуплива става косата, като стига го къдрава.

Дължина

Дължината на косата и в частност формата и допълнителен цвят, с който са боядисани космите ѝ се нарича прическа. Дължината варира от пълна липса на космена покривка на главата до коса, достигаща размери измерващи се с десетки сантиметри.

Гъстота

Гъстотата на косата се определя от броя на космите растящи на единица площ. Обикновено тази величина е в рамките на 250 – 300 косъма/см2. Гъстотата е различна и при различните цветове на косата. При русите коси техният брой е 120 хиляди, при тъмните коси е 100 хиляди, а при рижите коси е 80 хиляди.

Растеж

Косата израства с 1,25 см. на месец, но обикновено това зависи от сезона и хормоналния баланс на организма. Изследванията сочат, че тя расте по-бързо през лятото и светлата част на денонощието.

Опадване

Нормално космите на косата се подновяват постоянно. Например при децата ежедневно опадват 50 – 80 бр. косми от косата, а при възрастните хора техния брой е 150 – 200 бр. С напредването на възрастта при мъжете опадването на косата може да се дължи на промяна на хормоналния баланс и генетична предразположеност. Опадването на косата може да се дължи и на редица заболявания на кожата, нарушения в обмяната на веществата, а също и от неправилна поддръжка.

Заболявания на косата

Това могат да бъдат различни фактори водещи до разреждане или пълно опадване на косата, загуба на блясъка и нарастване на чупливостта на косъма. Могат да бъдат заболявания от различно естество – нарушения в хормоналния баланс, екто и ендопаразити, гъбички. Нарушения на целостта на косата могат да се проявят и при редица заболявания на организма както и от механични повреди в резултат на изгаряне, често боядисване и други.

Космена покривка на тялото

Разпределение на космената покривка при двата пола

Обикновено космената покривка на тялото се появява след настъпването на полова зрялост и е част от вторичните полови белези за двата пола. Пубисната област и под мишниците и при двата пола се покриват с космена покривка. Обикновено гъстотата ѝ при мъжете е по-голяма. В по-малка степен косми израстват и по крайниците, а при мъжете и по кожата на лицето, гърдите, корема, а понякога и по гърба.

Източници

Открийте още информация за Коса в нашите сродни проекти:

Общомедия (изображения и звук)