Ботаническа градина (Балчик): Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (Спасимир премести страницата Ботаническа градина, Балчик като Ботаническа градина (Балчик) (върху пренасочване))
мРедакция без резюме
В територията на Университетска Ботаническата градина влиза и Арихитектурно-парков комплекс „[[Балчишки дворец|Двореца]]“, обхващащ сградния фонд и парковата част на бившата лятна резиденция на [[Румъния|румънската]] кралица Мария в началото на 20 век. По протежението на морския бряг, на терен с голяма денивелация са обособени тераси – градини, свързани помежду си със стръмни стълби, зелени тунели и арки.
 
През 1955 г. теренът на парка е предоставен на Софийския Университетуниверситет за създаване на Ботаническа градина, която се изгражда под ръководството на [[Даки Йорданов|акад. проф. [[Даки Йорданов]]. Постепенно обектът променя своята функция и от парк с представителни функции се превръща в Ботаническа градина – институция с научни и образователни функции и, отворена за широк обществен достъп.
 
От 2005 г. Университетска ботаническа градина отваря своята адаптирана градина, предназначена за посещение от хора с увреждания. Тя е официално открита по повод нейния 50-годишен юбилей.
 
Ботаническата градина е специализирана в развитието на колекции от тропични и субтропични екзоти, както и други уникални [[растения]]. Известна е с колекцията си от едрозамерни кактуси[[кактус]]и и сукуленти[[сукулент]]и, експонирани на открито през топлите месеци на площ от около 1 дка. През 2012 г. отвори врати Постоянна експозиция кактуси и сукуленти, и така любителите на тези бодливи екзоти могат да се насладят на цветовете и красотата им целогодишно. Атракция е и градината със зимоусточивистудоустойчиви кактуси.
 
Интерес за специалисти и туристи представляват и успешно интродуцираните в градината екзотични видове като каучуково, бонбонено, книжно дърво, древно [[гинко]], метасеквоя, едроцветна [[магнолия]], [[лирово дърво]] и др. В парниците на градината зреят лимони с големина на хандбална топка, както и много други екзотични плодове като банани, папая и др. Емблематично е килимното зацветяване в Божествената градина и красиво оформените партери и кътове на градината, в които са представени едногодишни пролетни и летни цветя, алпийска и водна растителност, папрати, защитени и редки видове, лиани, цъфтящи и вечнозелени храсти. В тази неповторима градина се отглеждат над 4600 растителни вида.
Освен красив кът на България Университетската ботаническа градина в Балчик е място за изследователска и научна дейност, студентски практики, инициативи, свързани с екологичното образование и изкуството.
 
Градината е спасителен център на редки и застрашени видове по [[Вашингтонската конвенция]]. Тя е член на Световния съвет на ботаническите граднии [http://www.bgci.org/ BGCI], Европейския консорциум на ботаническите градини, Образователната мрежа за екологично образование в ботаническите градини (EBGEN). Участва със своите колекции в обмена на семена ''Index Seminum'' с ботанически градини от цял свят.
 
== Галерия ==
[[Файл:Ботаническа градина - Балчик 2015.jpg|мини|770px|център|Университетската ботаническа градина]].
<gallery class="center">
Image:Dobrich Region - Balchik Municipality - Town of Balchik - Balchik Palace and Botanical Garden (1).jpg |

Навигация