Покемон: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 23: Ред 23:
}}
}}


'''„Покемон“''' ({{lang|en|Pokémon}}) е мулти-милионна продукция, контролирана от The Pokémon Company, японски консорциум между [[Нинтендо]], Game Freak и Creatures. Тя е създадена от [[Сатоши Таджири]] през 1995 г. Започнала само като видео игра за [[GameBoy]], Покемон се превръща в мания по целия свят. Появява се [[аниме]], [[манга]], карти за игра, играчки, [[книги]] и други забавления свързани с Покемоните. Това са част от главните герои на анимето, мангата, играта. Покемоните са малки същества със специални сили и атаки. За сега има общо 807 Покемона, първият от тях Бълбазор (Bulbasaur), а последния – Зераора (Zeraora). През 2012 е оповестена появата на шестото поколение покемон, като към момента има 156 издадени, което прави покемон засега 649.
'''„Покемон“''' ({{lang|en|Pokémon}}) е мулти-милионна продукция, контролирана от The Pokémon Company, японски консорциум между [[Нинтендо]], Game Freak и Creatures. Тя е създадена от Аш Кетчъм през 1995 г. Започнала само като видео игра за [[GameBoy]], Покемон се превръща в мания по целия свят. Появява се [[аниме]], [[манга]], карти за игра, играчки, [[книги]] и други забавления свързани с Покемоните. Това са част от главните герои на анимето, мангата, играта. Покемоните са малки същества със специални сили и атаки. За сега има общо 807 Покемона, първият от тях Бълбазор (Bulbasaur), а последния – Зераора (Zeraora). През 2012 е оповестена появата на шестото поколение покемон, като към момента има 156 издадени, което прави покемон засега 649.


== В други медии ==
== В други медии ==

Версия от 04:44, 29 май 2019

Покемон
Pokémon
ЖанрЕкшън, Приключенски, Фантастика
Страна Япония
ЕзикЯпонски
Сезони22
Епизоди1052
Разпространение
ТВ каналTV Tokyo
Картина4:3 (SD)
16:9 (HD)
ЗвукСтерео
Излъчване1 април 1997 г. – настояще
Външни препратки
Официален уебсайт
Покемон в Общомедия

„Покемон“ (на английски: Pokémon) е мулти-милионна продукция, контролирана от The Pokémon Company, японски консорциум между Нинтендо, Game Freak и Creatures. Тя е създадена от Аш Кетчъм през 1995 г. Започнала само като видео игра за GameBoy, Покемон се превръща в мания по целия свят. Появява се аниме, манга, карти за игра, играчки, книги и други забавления свързани с Покемоните. Това са част от главните герои на анимето, мангата, играта. Покемоните са малки същества със специални сили и атаки. За сега има общо 807 Покемона, първият от тях Бълбазор (Bulbasaur), а последния – Зераора (Zeraora). През 2012 е оповестена появата на шестото поколение покемон, като към момента има 156 издадени, което прави покемон засега 649.

В други медии

Аниме

В анимационния сериал главен герой е Аш Кечъм. Историята на Аш започва, когато е на 10. Тръгва за да стане треньор на покемони. Успива се, и така получава последния останал покемон – Пикачу. Аш намира и двама приятели по пътя си – Брок, от когото печели първата си значка и Мисти, която тръгва с него защото ѝ чупи колелото.

В България

В България първоначално започва през ноември 2001 и се излъчва всяка събота и неделя по Нова телевизия до средата на 2004, като дублажът е синхронизиран. Въпреки, че Нова го излъчват цели три години, сериите са дублирани до средата на втори сезон (до 25 епизод) и след това се повтарят. От лятото на 2006 започва и по Евроком от втори сезон, като първия излъчен епизод е 26. След това подължава с трети, четвърти и пети сезон (до 52-ри епизод) (т. нар. Джото сага) по Евроком, всеки делничен ден от 09:30.

В дублажа на Нова ролите се озвучават от Живка Донева, Петя Абаджиева, Даринка Митова, Весела Хаджиниколова, Ася Братанова, Георги Тодоров, Александър Воронов, Янко Лозанов, Кирил Бояджиев, Стефан Стефанов и други. Българската версия на началната песен се изпълнява от Юксел Ахмедов и вокална група Индиго. В дублажа на Евроком ролите се озвучават от Живка Донева, Даринка Митова, Георги Тодоров и Александър Воронов. Дублажът и на двете телевизии е на студио Доли. В няколко епизода Донева не участва и ролите ѝ са поети от Митова. В няколко епизода Воронов не участва и ролите му са поети от Тодоров. В няколко епизода Тодоров не участва и ролите му са поети от Воронов.

През декември 2008 г. започва десети сезон „Диамант и перла“ по Jetix. През март 2009 г. започва 11-ти сезон „Бойно измерение“. На 1 март 2010 г. започва повторно излъчване на „Бойно измерение“ по Disney Channel всеки делничен ден от 10:35 и 15:40. Дублажът е на студио Медия линк. Ролите се озвучават от Петя Абаджиева, Александър Воронов, Живко Джуранов и Живка Донева.

От 5 юли се излъчва 12-ти сезон „Галактически битки“ по Disney Channel, като дублажът е синхронен на студио Александра аудио. Ролите се озвучават от Живко Джуранов, Живка Донева, Анислав Лазаров, Петя Абаджиева, Явор Гигов, Елена Бойчева и други.

На 24 март 2014 г. започва повторно излъчване по Евроком и EKids с дублажа на студио Доли, всеки делничен ден от 07:00 с повторение от 19:30. По-късно е преместено от 20:30 и повторение в 12:30.

Синхронен дублаж Доли(2001)

Озвучаващи артисти
Изпълнител Роля
Живка Донева Аш Кетчъм
Петя Абаджиева Мисти
Александър Воронов Брок
Самурай
Георги Тодоров Мяут
Даринка Митова Джеси
Янко Лозанов Джеймс
Ася Братанова Сестра Джой
Весела Хаджиниколова Делия Кетчъм
Полицай Джени
Стефан Стефанов Професор Оук
диктор
Кирил Бояджиев
и други

Външни препратки