Синергия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне {{без източници}}
не е различен. по-голям от сумата е, което включва и смисъла на различен. от английската уики: Synergy is the creation of a whole that is greater than the simple sum of its parts.
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
{{без източници}}
'''Синергия''' (синергизъм) е взаимоотношение, при което полученият ефект е различен или по-голям от сумата на индивидуалните ефекти. Произлиза от [[гръцки език|гръцката]] дума συνέργια, означаваща "работят заедно".
'''Синергия''' (синергизъм) е взаимоотношение, при което полученият ефект е по-голям от сумата на индивидуалните ефекти. Произлиза от [[гръцки език|гръцката]] дума συνέργια, означаваща "работят заедно".


==Дефиниция и използване==
==Дефиниция и използване==

Версия от 07:54, 30 май 2019

Синергия (синергизъм) е взаимоотношение, при което полученият ефект е по-голям от сумата на индивидуалните ефекти. Произлиза от гръцката дума συνέργια, означаваща "работят заедно".

Дефиниция и използване

В природата синергизмът е много разпространен. Среща се в химията(водата е сбор от водород и кислород), взаимодействието между гените в генома, разделянето на работата в бактериалните колонии, също така работата в екип на социално организирани групи, като пчелите и вълците. В бизнеса синергията означава, че работата в екип дава по-добър резултат, отколкото работата на всеки един от членовете на групата поотделно. Комбинацията от силните страни на човека и компютъра при игра на шах е също вид синергия. Компютъра изчислява възможните ходове, докато човека взема най-подходящото решение за случая.

Синергия при лекарствата

Когато лекарства взаимодействат и ефектите(или страничните им ефекти) им се допълват или увеличават. Пример за това е комбинацията на кодеин с ибупрофен, за да се увеличи обезболяващото действие на кодеина. Синергичното взаимодействие на някои лекарства може да е опасно.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Synergy в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​