София Прайд: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Защити „София Прайд“: Бот: временна защита с/у вандализъм ([Редактиране=Позволено само за автоматично одобрени потребители] (изтича на 07:48, 4 юни 2019 (UTC)) [Преместване=Позволено само за автоматично одобрени потребители] (изтича на 07:48, 4 юни 2019 (UTC)))
Редакция без резюме
Ред 85: Ред 85:
[[Кмет на София|Кметът на София]] [[Йорданка Фандъкова]] и [[Столичен общински съвет|Столичният общински съвет]] не изказват официално становище по внесеното предложение.
[[Кмет на София|Кметът на София]] [[Йорданка Фандъкова]] и [[Столичен общински съвет|Столичният общински съвет]] не изказват официално становище по внесеното предложение.


По данни на организаторите <!--- и полицията – ЦИТИРАЙТЕ ОФИЦИАЛНОТО СЪОБЩЕНИЕ НА ПОЛИЦИЯТА ЗА БРОЯ НА УЧАСТНИЦИТЕ, МОЛЯ. ---> участие в шествието вземат над 1200 души.<ref name=gay41> [http://www.pridesofia.org/98-петима-души-нападнати-след-софия-прайд-2011.html Петима души нападнати след София Прайд 2011]</ref> Според други оценки, те са около 300.<ref name=gay42>{{Цитат уеб | уеб_адрес = http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-06-19&article=371506 | заглавие = МВР прати по трима полицаи до всеки участник на „София прайд-2011“ Кадиев заведе жена си на гей парад | достъп_дата = 20.06.2011 | дата = 19.06.2011 | издател = вестник „Стандарт“ | цитат = Парадът събра около 300 души на Моста на влюбените до НДК...Въпреки демонстрираната либералност по-късно Кадиев заяви, че е против гей браковете и осиновяването на деца от хомосексуални двойки. „Предпочитам нормалните семейства“, допълни социалистът| език = bg }}</ref> Преди началото на шествието кандидатът за [[кмет на София]] и [[общински съветник]] от [[Българска социалистическа партия|БСП]] [[Георги Кадиев]], отива заедно със съпругата си Соня на [[Мост на влюбените|Моста на влюбените]], в знак на [[солидарност]] с участниците. Въпреки демнстрираната [[либерализъм|либералност]], по-късно през същия ден Кадиев заявява, че е против [[гей брак]]овете и [[осиновяване]]то на [[деца]] от [[хомосексуални родители|хомосексуални двойки]], както и че „предпочита нормалните [[семейство|семейства]]“.<ref name=gay2/>
По данни на организаторите <!--- и полицията – ЦИТИРАЙТЕ ОФИЦИАЛНОТО СЪОБЩЕНИЕ НА ПОЛИЦИЯТА ЗА БРОЯ НА УЧАСТНИЦИТЕ, МОЛЯ. ---> участие в шествието вземат над 1200 души.<ref name=gay41> [http://www.pridesofia.org/98-петима-души-нападнати-след-софия-прайд-2011.html Петима души нападнати след София Прайд 2011]</ref> Според други оценки, те са около 300.<ref name=gay42>{{Цитат уеб | уеб_адрес = http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-06-19&article=371506 | заглавие = МВР прати по трима полицаи до всеки участник на „София прайд-2011“ Кадиев заведе жена си на гей парад | достъп_дата = 20.06.2011 | дата = 19.06.2011 | издател = вестник „Стандарт“ | цитат = Парадът събра около 300 души на Моста на влюбените до НДК...Въпреки демонстрираната либералност по-късно Кадиев заяви, че е против гей браковете и осиновяването на деца от хомосексуални двойки. „Предпочитам нормалните семейства“, допълни социалистът| език = bg }}</ref> Преди началото на шествието кандидатът за [[кмет на София]] и [[общински съветник]] от [[Българска социалистическа партия|БСП]] [[Георги Кадиев]], отива заедно със съпругата си Соня на [[Мост на влюбените|Моста на влюбените]], в знак на [[солидарност]] с участниците. Въпреки демонстрираната [[либерализъм|либералност]], по-късно през същия ден Кадиев заявява, че е против [[гей брак]]овете и [[осиновяване]]то на [[деца]] от [[хомосексуални родители|хомосексуални двойки]], както и че „предпочита нормалните [[семейство|семейства]]“.<ref name=gay2/>


[[Лили Иванова]] приветства участниците в ''София прайд 2011'' с думите:<ref name="gay41"/>
[[Лили Иванова]] приветства участниците в ''София прайд 2011'' с думите:<ref name="gay41"/>

Версия от 17:11, 5 юни 2019

София прайд е името на ежегодното шествие за равни права на нехетеросексуалните и трансполови хора в България, чиито участници призовават към обществено приемане и равни права за хомо, би и транссексуалните хора в България. Парадът се провежда ежегодно в София, през месец юни, от 2008 г. насам.

История

Първи шествия

Върху хомосексуалността в България понастоящем липсва пространно историческо изследване и сериозни документални данни. В спомени на различни личности обаче се посочва, че в началото на 60-те години в София част от артистите на оперетата, известни с хомосексуалността си, организират шествие, тръгнало от Централната минерална баня и стигнало до Горна баня. Участниците били преоблечени с рокли и перуки, а в хода на шествието отправяли провокативни шеги към околните.[1][2] Тази проява не останала незабелязана от Държавна сигурност, които скоро след това организирали четири групови съдебни процеса – през 1961, 1964, 1974 и 1981 г. – срещу широк кръг български културни дейци, чиято хомосексуалност била публична тайна. [1][2][3][4][5][6]

Първото документирано публично събиране на нехетеросексуални хора в България е на 17 май 2005 г. по повод Международния ден за борба с хомофобията. Шествието е организирано в София от неправителствената организация БГО Джемини, участие вземат около 500 души и носи името „Поход ЗА равноправие“.[7]

Първи гей парад

Първият официален български гей парад се провежда на 28 юни 2008 г. под надслов „Аз и моето семейство“. Датата е избрана в памет на историческите събития в Стоунуол, Ню Йорк, започнали на 28 юни 1969. Първият гей-парад в България официално е подкрепен от редица чуждестранни посолства в страната.

От съображения за сигурност, маршрутът на шествието е кратък, а настоятелните заплахи от крайно-десни националистически групировки довеждат до неголяма посещаемост. Засилените мерки, взети за безопасността на участниците, не са напразни – прайдът бива нападнат от няколкостотин скинари, неонацисти и националисти, които успяват да хвърлят по участниците коктейл Молотов. Българската полиция арестува 88 души, сред които лидерът на БНС Боян Расате.

Въпреки проблемите, събитието влиза в историята като първото значимо открито заявяване на ЛГБТ общността в България.

Втори гей парад

Второто шествие, проведено на 27 юни 2009, е наречено „Rainbow Friendship“ (на български: Приятелство под дъгата). Над 300 души преминават по бул. Васил Левски със знамена и балони. Инциденти и сериозни провокации няма.

Вторият гей парад официално е подкрепен от българската политическа партия Зелените.

Трети гей парад

Третият гей парад, проведен на 26 юни 2010 е най-големият гей-парад в България, с над 700 участници. Шествието преминава под надслов „Обичай равенството, прегърни многообразието.“ За първи път парламентарно предствена българска политическа партия подкрепя парада. Това са Демократи за силна България (ДСБ). По повод третия гей парад Националното ръководство на партията изпраща до организаторите следното писмо:[8]

Уважаеми организатори на София Прайд 2010,

По повод провеждането на третия Софийски гей парад, посветен на годишнината от събитията от 27 юни 1969 г., бих искал да изразя уважението си към вашето действие и подкрепата си за смелостта и волята да отстоявате правата си.

Политическа подкрепа е заявена и от извънпарламентарните Зелени, и Българската социалистическа младеж. Гост на парада е британският евродепутат Майкъл Кешман.

Четвърти гей парад

Четвъртият български ЛГБТ парад се провежда на 18 юни 2011 в София. Началната точка отново е Мостът на влюбените.[9]

На 20 май 2011, Георги Кадиев, общински съветник от БСП, внася в Столичния общински съвет доклад и проекторешение в подкрепа на писмо с вх. № 6201 – 67/12.05.11, с което координаторите на фестивалното шествие София прайд 2011 г-ца Аксиния Генчева и г-ца Магдалина Генова канят Столична община за съорганизатор на четвъртия гей-парад.[10]

Кметът на София Йорданка Фандъкова и Столичният общински съвет не изказват официално становище по внесеното предложение.

По данни на организаторите участие в шествието вземат над 1200 души.[11] Според други оценки, те са около 300.[12] Преди началото на шествието кандидатът за кмет на София и общински съветник от БСП Георги Кадиев, отива заедно със съпругата си Соня на Моста на влюбените, в знак на солидарност с участниците. Въпреки демонстрираната либералност, по-късно през същия ден Кадиев заявява, че е против гей браковете и осиновяването на деца от хомосексуални двойки, както и че „предпочита нормалните семейства“.[9]

Лили Иванова приветства участниците в София прайд 2011 с думите:[11]

Както не можем да изберем външността си, така и не можем да променим това, което харесваме и обичаме отвътре. Но най-важното е това отвътре да бъде свободно! Към всички, които приемат себе си за различни в обществото.

Пети гей парад

Петият юбилеен парад „София Прайд“ е проведен от 16 до 19 часа на 30 юни 2012 г. около Паметника на Съветската армия и е предхождан от едноседмична културна програма, включваща „София Прайд Арт седмица“ и „София Прайд Филм фест“.[13] Събитието се осъществява с подкрепата на дипломатическите мисии на Аржентина, Австрия, Белгия, Великобритания, Дания, Германия, Финландия, Франция, Нидерландия, Норвегия, Сърбия и САЩ.[14] Според организаторите в прайда участват над 1500 души. Според техните опоненти от БНС, участниците в петия гей-парад са около 400.[15] Включва се депутатът от 41 Народно събрание Петър Курумбашев (избран в София с листата на Коалиция за България), а Кристина Димитрова, член на националния съвет на ПП „Зелените“ произнася приветствена реч. Мария Илиева, Софи Маринова, Орлин Павлов, Поли Генова, Цветелина Чендова и групата „Voice of Boys“ пеят безвъзмездно, в подкрепа на събитието и ЛГБТ-хората в България.[16] В шествието се включват посланикът на САЩ в България Н. П. Джеймс Уорлик и посланикът на Великобритания Н. П. Джонатан Алън [17].

Месец преди събитието ставрофорен свещеноиконом Евгений Янакиев от православния храмСвети Димитър“ в Сливен заявява, че „цялото ни общество трябва да се противопостави по всякакъв начин срещу гей парада, който се готви. За това призовавам днес всеки, който се счита християнин и българин. Замерването с камъни е удачен вариант.“ [18] Светият синод на БПЦ излиза със специално обръщение, в което „умоляват родители, учители и възпитатели да не допускат своите чеда и възпитаници да участват, нито да стават свидетели на тази вредна демонстрация“.[19] В деня на петия гей-прайд от 11 ч сутринта български националисти провеждат контрашествие срещу гей-парада, под надслов „Стига вече чужд диктат – не желаем гей-парад“. В него се включват около 300 души. Отправната точка е НДК, където държат речи Ангел Джамбазки от ВМРО - Българско национално движение, Адриан Асенов от Атака, Симеон Костадинов и Пламен Димитров от БНС. След речите по бул. „Витоша“ тръгва шествие, под звуците на български патриотични песни. То е водено от три млади двойки, облечени като младоженци, символизиращи традиционния свещен брачен съюз между мъжа и жената. Редом до тях върви православен свещеник. Участниците скандират: „Българио, събуди се!“, „Свободен, социален, национален!“, „За България – свобода или смърт!“ и издигат плакати „Още един Содом ли искате?“, „Който иска гейове – да ги вземе в държавата си“.[20] Крайната точка на националистическото шествие е църквата „Св. Неделя“. На протест срещу хомосексуализма излизат и националисти в Стара Загора. Те определят петия гей-прайд като „хомотероризъм“ и „извращение“.[21]

На петия гей-прайд, както и при всички останали шествия, за пореден път е осъществено хомофобско нападение от омраза. [16]

Шести гей парад

Макар че първоначално определената дата за провеждане на шестия гей-парад „София Прайд 2013“ е 22 юни, на 20 юни организаторите оповестяват, че го отлагат от съображения за сигурност.[22]. БПЦ излиза с позиция против шествието.[23] БХК изпраща отворено писмо до българските медии, в което изказва протест срещу отлагането на прайда и напуска организационния комитет. Според организацията „отлагането на София Прайд 2013, без да се прави нищо за ограничаване на хомофобското контрашествие, организирано от „Български национален съюз“ и подобните му прояви, затвърждава политиката на омраза в България“.[24]

Осми гей парад

В осмото шествие се включват над 1500 души. Няма инциденти. Главната цел на прайда е спирането на насилието над ЛГБТИ ученици.

Девети гей парад

Провежда се на 18 юни 2016 г. Рекорден брой хора се включват в шествието – над 2100 души по официални данни. Организаторите на събитието казват:

„София Прайд“ се провежда за девета поредна година и ще фокусира вниманието върху семейството и приятелите. Семейството и приятелите осигуряват на ЛГБТИ хората грижовна, приобщаваща и подкрепяща среда. Издигайки девиза „Родители, приятели, съюзници“, тазгодишният Прайд подкрепя толерантността между различните поколения и различните общности."[25]

Успоредно с него се провежда и анти-гей шествието, където няколко десетки скинари с фашистко-националистически идеологии се събират по абсолютно същото време, когато започва и София Прайд. За първа година също така църквата призовава за отнасяне с любов към хората с нетрадиционна сексуална ориентация, което може да се определи като революционна стъпка във взаимоотношенията на гей-обществото и БПЦ:

„Като се отнасяме с пастирска загриженост, отговорност и любов към хората с хомосексуални наклонности, както към всички чеда на Българската православна църква и целия български народ, решително се противопоставяме на опитите да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество, като повод за гордост и пример за подражание“[26]

Множество коментари относно парада биват отправяни поради това, че той се провежда на Черешова Задушница. Участниците обаче обясняват, че на Задушница също се почита смъртта на много ЛГБТ хора.

Сигурност на участниците в София прайд

Първият гей парад в София през 2008 г. е нападнат от скинари, неонацисти и националисти, които успяват да хвърлят по участниците коктейл Молотов. Българската полиция арестува 88 души, сред които лидерът на БНС Боян Расате.

Следващите гей паради протичат по-спокойно, но досега нито веднъж маршрутът на гей парада не е бил обявяван предварително, от съображения за сигурност. Гей парадите се охраняват от стотици полицаи и частни охранители, за които през 2011 г. са похарчени 4970,00 лв, заплатени от събрания с доброволни дарения бюджет. Сериозни инциденти, довели до тежки физически увреждания и инвалидност на участниците в София прайд, досега не са допускани, но всяка година без изключение на шествието има пребити при хомофобски нападения от омраза.[9]

Ежегодно националистически и крайно-десни формации използват събитието за предизвикване на директен сблъсък, в това число и с органите на МВР. За сигурността на София прайд 2011 са предприети следните мерки:[27]

Цялото трасе беше оградено с полицейски ленти и железни ограждения, а на всеки 5 метра имаше служител на реда. „Прайдът“ обаче беше охраняван от много полицаи от София и Пловдив, които на око изглеждаха приблизително също толкова на брой, колкото и участниците. Парадът се водеше от автомобили на жандармерията, в края му имаше над 10 полицейски коли. Малко преди 16.00ч. към началния пункт на „София прайд“ се насочват големи групи от хора. За да влезеш в специално ограденото място, първо е нужно да обясниш пред организатор мотивите си да се включиш. След това полицай стриктно преглежда багажа ти. Получаваш зелена гривна и нямаш право да преминаваш отвъд огражденията. Наоколо е спокойно, въпреки притесненията на организаторите за внезапни провокации от националисти и хомофоби.

Въпреки това, двама души на мотоциклетиХонда“ и „Бета“ успяват да се врежат в шествието до подлеза на НДК. Полицаите залавят единия, който е задържан за изясняване на случая. Другият успява да избяга.[28]

Петима от участниците в София прайд 2011 – Калоян Станев от Българския хелзинкски комитет, Димитър Димитров, и още трима активисти на младежката фондация „ЛГБТ Действие“,[11] [29] са нападнати в гръб с юмручни удари и ритници, малко след края на шествието, на излизане от магазин за хранителни стоки. След края на София прайд 2011 те си тръгнали организирано, без да показват ЛГБТ символи, като за по-голяма сигурност се движели по централните улици, където има охранителни камери и посолства, и са носили електрошок.[30]

Полицията отвежда трима души в Първо и в Четвърто РПУ в София и съставя протоколи за полицейско предупреждение на други единадесет, във връзка със сигурността на София прайд 2011.[31]

След петия гей-прайд 25-годишен участник е съборен на земята и бит с ритници в района на метростанция „Сердика“, нападателите успяват да избягат.[16]

Правила за безопасност на София прайд

За да се осигури безопасността на участниците в София прайд 2011, организаторите се обръщат към тях с молба:[9]

Органите на реда няма да допускат в шествието лица, които носят със себе си:[9]

Обществена подкрепа за София прайд

Чуждестранни посолства в България

Всички гей паради в България са били подкрепяни официално от редица чуждестранни посолства в страната. През годините София прайд е подкрепян от посолствата на Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Италия, Норвегия, САЩ, Словения, Финландия, Франция, Холандия, Швейцария и Швеция в България.

В подкрепа за провеждането на София прайд 2011 американският посланик в България – Джеймс Уорлик, заявява:[32]

Като посланик на Съединените американски щати в София бих искал да изразя личната си подкрепа и подкрепата на моята страна за всички, които ще участват на 18 юни в четвъртия ежегоден парад „Софийска гордост“.

Институции, партии и организации

София прайд официално е подкрепян от:

Обществени личности

София прайд официално е подкрепян от Антоанета Добрева-Нети, Деница от Мюзик айдъл 1, Джеймс Уорлик, Мария Илиева, Мартина Вачкова,[34] Николай Атанасов, Преслава от Мюзик айдъл 3, Сашка Васева, Софи Маринова, Орлин Павлов, Поли Генова,[16] Светозар Христов, Цветелина Чендова, „Voice of Boys“, и др.

Георги Кадиев, общински съветник от БСП и кандидат за кмет на София изказва официалната си подкрепа за провеждането на София прайд 2011 и във връзка с предстоящите местни избори заявява:[9]

Нямам нито желание, нито намерение да съм кмет на град, в който вилнеят ксено- и хомофобски настроения, в който омраза и агресия ни заливат заради цвят на кожа, религия, сексуална ориентация или принадлежност към малцинствена група. Искам да съм кмет на град с вибрираща свобода, тонус и настроение да живеем пълноценно и нормално, без да се страхуваме.

Критика и протести срещу София прайд

България е държава с традиционно ниска толерантност към хомосексуалността. Според доклади на Европейската агенция за основни права (FRA), България е държавата с най-ниска търпимост към ЛГБТ-хората в целия Европейски съюз през 2009[35] и 2011[36] година. Това обаче се променя през 2015 г., когато 51% от българите подкрепят равноправието между хетеросексуални и хомосексуални.

Българска православна църква

Свети Синод призовава властите да забранят провеждането на гей парада[37], а гражданите и родителите – да не участват в него, и да не допускат децата им да бъдат свидетели на гей парада.[38] По повод на петия гей-парад Светият Синод, духовенството и православни християни от БПЦ

умоляват родители, учители и възпитатели да не допускат своите чеда и възпитаници да участват, нито да стават свидетели на тази вредна демонстрация.[19]

По повод на петия гей-парад ставрофорен свещеноиконом Евгений Янакиев от православния храмСвети Димитър“ в Сливен заявява, че цялото българско общество трябва да се противопостави на неговото провеждане. За държавните служители, разрешили мероприятието, о. Евгений цитира думите на Иисус ХристосА който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре, ако му надянат воденичен камък на шията и го хвърлят в морето.“ (Марк. 9:42) [18]

Църквата обаче променя своя възглед през 2016 г., когато Патриарх Неофит заявява:

„Да се отнасяме с пастирска загриженост, отговорност и любов към хората с хомосексуални наклонности, както към всички чеда на Българската православна църква и целия български народ“

Институции, партии и организации

Според вестник „Атака“:[39]

Разрешеният от Софийската община в нарушение на действащите международни договори, на Конституцията и законите на страната, четвърти „гей-парад“ се утвърждава като провокационна акция срещу християнския морал и държавния суверенитет на Република България.

Официални изказвания срещу провеждането на София прайд са правени от:

Обществени личности

Официални изказвания срещу провеждането на София прайд са правени от Ангел Джамбазки,[47] Боян Расате,[40][48] Волен Сидеров,[49] Красимир Каракачанов,[40] Сергей Станишев,[50] Стефан Софиянски [51] и др.

На 6 септември 2010 г. Пловдивският митрополит Николай остро критикува проведения три месеца по-рано София прайд 2010 и с думите:[52]

Задача на Църквата е, освен това, да насърчава тези, които се опълчват срещу злото и застават редом с нея в защита на извечните нравствени християнски ценности.

награждава кмета на Пазарджик Тодор Попов и прокурора от градската окръжна прокуратура Стефан Янев, с новосъздаденото отличие на Пловдивска епархия – орденаСвети апостол Ерм“. Двата ордена са връчени за приемането и отстояването на чл. 14 от Наредбата за обществения ред в Пазарджик, който гласи: Забранява се публично демонстриране и изразяване на сексуална и друга ориентация на обществени места. По-късно този член е отменен от Административния съд в Пазарджик, след протести на българската ЛГБТ общност до Комисията за защита от дискриминация и до Омбудсмана на Република България, които постановяват, че чл. 14 дискриминира хората с нетрадиционна сексуална ориентация.[53]

Източници

  1. а б Груев, М. (2006). Комунизъм и хомосексуализъм в България (1944 – 1989 г.). Сп. „Анамнеза“, Година I, Бр. 1, стр. 93.
  2. а б Петрофф, И. (2009). Тайните на гей елита. София: „Интермедиа“ ООД. ISBN 978-954-92389-3-8, стр. 10 – 11.
  3. Груев, Михаил. Как комунизмът преследва хомосексуализма – истории от времето на Тато // www.e-vestnik.bg, 14.12.2009. Посетен на 06.09.2012. Макар след 1956 г. политическият режим в страната определено да „омеква“, отношението към хомосексуалистите като цяло не се променя. Срещу определени представители на културния елит в страната, обвинени като „меки китки“ се провеждат четири групови съдебни процеса – през 1961, 1964, 1974 и последният – през 1981 г. Всички те са предшествани от сериозна „профилактична работа“ от страна на ДС.
  4. Варналиева, Неда. И Георги Кордов бил обвиняем в процеса срещу известните гейове // БЛИЦ, 23 януари 2012. Посетен на 06.09.2012. През 1964 г. по директива на ЦК стартира процес срещу родните „меки китки“. 26 интелектуалци са изправени пред съда, критикът Атанас Свиленов е тикнат зад решетките за две години. В последния момент предупреждават Емил Димитров за чистката, той бяга в чужбина. Неговият текстописец и интимен приятел Васил Андреев е наказан с „общественополезен“ труд в тухларните на Южния парк. Цола Драгойчева спасила сина си Чавдар от преследване. Парцалев бил даден на съд.
  5. Коканова спасява Павел Павлов от заточение в Белене // БЛИЦ. Посетен на 06.09.2012. Прословутото гонение на хомосексуалистите в България започва в края на 60-те години, когато стартира легендарният процес срещу десетки интелектуалци, заподозрени в сексуални контакти с лица от същия пол.
  6. Митев, Венелин. Цола Драгойчева спасява гейовете от преследване заради сина си Чавдар // БЛИЦ, 24.05.2010. Посетен на 06.09.2012.
  7. Гей-обществата по света протестират срещу хомофобията // www.dnevnik.bg, 17.05.2005. Посетен на 06.09.2012. В България 17 май беше отбелязан с „Поход ЗА равноправие“, организиран от гей организацията „Джемини“. В шествието са взели участие около 500 души, съобщи БНР. То е преминало без инциденти и е завършило с представяне на подписка пред председателя на парламента, с която се настоява 17 май да бъде официално признат за Ден срещу Хомофобията, информира Десислава Петрова от организацията.
  8. Позиция на „Демократи за силна България“ относно София прайд 2010, 23 юни 2010
  9. а б в г д е Официален сайт на София прайд 2011
  10. За шествието София Прайд 20 май 2011
  11. а б в Петима души нападнати след София Прайд 2011
  12. МВР прати по трима полицаи до всеки участник на „София прайд-2011“ Кадиев заведе жена си на гей парад // вестник „Стандарт“, 19.06.2011. Посетен на 20.06.2011. Парадът събра около 300 души на Моста на влюбените до НДК...Въпреки демонстрираната либералност по-късно Кадиев заяви, че е против гей браковете и осиновяването на деца от хомосексуални двойки. „Предпочитам нормалните семейства“, допълни социалистът (на български)
  13. Петият гей прайд ще разкрие цветовете си на 30 юни! (HTML) // www.SofiaPride.info. Посетен на 02.06.2012.
  14. 12 посолства подкрепиха София Прайд 2012 // 25 юни 2012. Посетен на 2 юли 2012.
  15. Медийната „математика“ около гей парада // 1 юли 2012. Посетен на 2 юли 2012.
  16. а б в г София Прайд премина успешно за пета поредна година // 1 юли 2012. Посетен на 2 юли 2012.
  17. Шарен и усмихнат „София прайд“ 2012, vesti.bg, 30 юни 2012
  18. а б Георги Мангинов. Отец Евгений: Хвърляйте камъни по гейовете // Стандарт, 05.05.2012. Посетен на 07.05.2012.
  19. а б в Изявление на Св. Синод относно планирания за 30 юни 2012 г. гей-парад в София // Официален сайт на Св. Синод на БПЦ. Посетен на 15 юни 2012.
  20. Над 300 души казаха „НЕ“ на гей парада и чуждия диктат // 01-07-2012. Посетен на 02-07-2012.
  21. Трийсетина излязоха на антигей протест в Стара Загора // „Дарик нюз“ – Стара Загора, 30 юни 2012. Посетен на 2 юли 2012.
  22. ИЗЯВЛЕНИЕ на организационния комитет на „София Прайд 2013“ във връзка с отлагането на шествието, планирано за 22 юни // Посетен на 22.06.2013.
  23. Изявление на Св. Синод относно провеждането на гей-парад в София // БПЦ, 17.06.2013. Посетен на 22.06.2013.
  24. Красимир Кънев, Председател на БХК. БХК протестира срещу натиска на властите за отмяната на „София прайд“ 2013 // Български хелзинкски комитет, 20.06.2013. Посетен на 21.06.2013.
  25. vesti.bg
  26. www.bg-patriarshia.bg
  27. Георги Марчев. Гей парадът: Малко провокации и много полицаи // 18.06.2011. Посетен на 21.06.2011. (на български)
  28. Вестник „Труд“. МВР предупреди 11 души да не нападат гейове // 20.06.2011. Посетен на 21.06.2011. (на български)
  29. Петима бити след гей парада // вестник „Монитор“, 20.06.2011. Посетен на 20.06.2011. Петима участници в гей парада в София са били нападнати малко след края му – след 20 часа в събота. Един от потърпевшите е Калоян Станев от Българския хелзинкски комитет. Останалите са активисти на младежката организация „ЛГБТ Действие“ (на български)
  30. Петима бити след гей-парада в София // www.btv.bg, 19.06.2011. Посетен на 20.06.2011. Петима участници и организатори на вчерашния гей-парад в София бяха нападнати и бити след края на събитието. Полицията издирва извършителите. След 19 часа, на групичка, без видими атрибути, които да ги причисляват към гей обществото, младежите си тръгват от Паметника на съветската армия. Минават по централни улици с посолства и охранителни камери, за по-голяма сигурност. В ръка държат електрошок, срещу евентуални нападатели. Участниците в парада са били нападнати на улица „Русалка“ в София, твърдят, че нападателите са ги преследвали умишлено. (на български)
  31. Информационен бюлетин на МВР // МВР. Посетен на 20.06.2011. (на български)
  32. Изявление на посланик Уорлик в подкрепа на ежегодния парад „Софийска гордост“, 13 юни 2011
  33. а б в Официална подкрепа за София прайд 2011
  34. а б в г Подкрепа за София Прайд 2011
  35. Хомофобия и дискриминация, основани на сексуалната ориентация и половото самоопределяне в държавите-членки на ЕС. Schwarzenbergplatz 11, 1040 Wien, Austria, Служба за публикации, 2011. ISBN 978-92-9192-312-0. с. 38. (на български)
  36. Homophobia, transphobia and discrimination on grounds of sexual orientation and gender identity in the EU Member States Summary of findings, trends, challenges and promising practices. Luxembourg, Publications Office of the European Union, 2011. ISBN 978-92-9192-695-4. p. 44. (на английски)
  37. Главева, Десислава, „Шествието на дъгата наречено „гей парад““
  38. Официално изявление на Св. Синод на БПЦ по повод гей-парада в София на 26.06.2010 г.
  39. Николов, Милко. Гей-парадът в София е противозаконен // 20.06.2011. Посетен на 20.06.2011. (на български)
  40. а б в Сезираха Комисията за защита от дискриминация за гей парада, bTV новините, 27.06.2008 [Посетен на 17.06.2011].
  41. Валентина Генова. От традиции към гей паради // 17 юни 2011. Посетен на 21.06.2011. Ей, сега му е моментът точно, развихрят се полуделите, нечовешки същества, напълват кръвта на хората с луда вода, полудяват човешките същества и човеци престават да бъдат. Ето го превращението на кръвта във вода, на човека в човекоподобен, и вече няма разлика и граница между човешко и нечовешко, нормално и анормално, природно и антиприродно. (на български)
  42. Гей парад разрешен, пушенето забранено! Кое е по-вредно? // www.dnes.bg, 27 юни 2012. Посетен на 2 юли 2012.
  43. Протестна декларация относно провеждането на гей-парада в София 27 юни 2009
  44. bgns.net
  45. Футболните фенове на война с Фандъкова заради гейпарад в София // Сега, 19.04.2013. Посетен на 19.04.2013. (на български)
  46. Отворено писмо на 25 организации срещу провеждането на гей-парада през 2010 г.
  47. За и против гей парада, диспут в студиото на „Денят започва“, сутрешен блок на БНТ 1, 15.06.2011 [Посетен на 17.06.2011].
  48. Пуснаха Боян Расате срещу парична гаранция, bTV новините, 29.06.2008 [Посетен на 17.06.2011]
  49. Сидеров: Да направим парад на хетеросексуалните
  50. Станишев, Сергей. Станишев: Бизнесът в България има едни от добрите условия // Информационна агенция БГНЕС, 27.06.2008. Посетен на 17.06.2011. „Аз съм толерантен човек към хората, които имат своите различия, но на мен не ми допада лично манифестацията и демонстрацията на подобни ориентации“
  51. Софиянски: Ако бях кмет, нямаше да има гей парад материал на Дорик Нюз, 30 юни 2008 [Посетен на 17.06.2011].
  52. Двоен празник в Пазарджик – в Деня на Съединението митрополит Николай награди кмета на града
  53. Съд в Пазарджик отмени скандален антигей член, 11 ноември 2010


Външни препратки

София Прайд 2012
София Прайд 2011
София Прайд 2010
София Прайд 2009
София Прайд 2008

Вижте също