Разлика между версии на „Епистоларна литература“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
({{lang-el}} => {{lang|el}})
мNo edit summary
 
== История ==
Писмото е възникнало като тип комуникация още през късната елинска древност, а в епохата на късния елинизъм вече е била осъзната и неговата естетическа перспективност. За първообраз на епистоларния роман може да се смята ''„[[Героини]]“'' на [[Овидий]] - – съдържа писма на прочути митологически жени – персонажи от древността, отправени към техните неверни любовници. Жанрът запазва своя авторитет и през [[Средновековие]]то, [[Ренесанс]]а и [[Барок]]а като се разпространява и в [[Италия]], [[Франция]], [[Англия]], [[Германия]], [[Полша]], [[Русия]]. През ХIХ век той намира своите големи имена и в българската литература, става част от духовния климат на [[Българско възраждане|Българското възраждане]], участва в жанровото изграждане на една нова национална литература. Жанровата идентичност на писмото винаги е била поставяна под въпрос. То обичайно е оставяно извън системата на литературните жанрове. Различните аспекти на писмото и разнообразните му употреби затрудняват неговото определяне с обичайните категории на литературната поетика.
 
Писмото като комуникативен жанр е свързано с уникалността му като тип изказ. То дръзва да изрече премълчаното иначе. Актът на писане е израз на осъзнатата самоценност на аз-а, от една страна, и начин на отреагиране на непосредствено ставащото. Огромната част от повествователната му енергия се крие във факта на самото написване. Писмото се доближава до дневника, чрез яркото изразяване на аз-а. Въпреки това актът на себеразкриване не е достатъчно самостоятелен, уединението е привидно. Писмото носи пречупения ъгъл на виждане на своя адресат и е заместител на устното слово и на действието като устното изразяване, което има за опора мимиките, жестовете и цялостното поведение.
Има две теории за генезиса на епистоларния роман. Първата е, че жанрът произлиза от произведения с вмъкнати в тях писма, а втората е, че епистоларният роман идва от сборници с публикувани писма и стихове, като някои от писмата са се свързвали, за да се създаде сюжет. И двете теории са верни и се припокриват.
 
Първият същински епистоларен роман е ''„Затвор на любовта”любовта“'', 1485 г., създаден от испанския автор [[Диего де Сан Педро]]. В този роман са включени голям брой писма, които доминират като начин за разкриване на сюжета. Друг пример за ранен епистоларен
роман е произведението „[[Писма до Бабет]]“ от френския писател [[Edme Boursault]]. Този роман е
създаден от писма на младо момиче на име Бабет, включени в сборника „''Писма за уважението, благодарността и любовта“'' от 1669 г. на същия автор. Други известни ранни епистоларни романи са ''„Писма на португалската монахиня“'' (1669), приписвано на Gabriel-Joseph de La Vergne.
 
За основател на епистоларен роман на английската литература се смята [[Джеймс Хауел]] (1594- – 1666) с произведението си ''„[[Familiar Letters]]“'' (1645- – 50).
 
Епистоларният роман като жанр става популярен през 18 век с трудовете на автори като [[Самюел Ричардсън]], с изключително успешните си романи ''„[[Памела]]“'' (1740) и ''„[[Клариса]]“'' (1749). Във Франция [[Монтескьо]] пише ''„[[Персийски писма]]“'' (1721), последвано от ''„[[ЖулиЖюли или новатаНовата ЕлоизЕлоиза]]“'' (1761) на [[Жан-Жак Русо]], и ''„[[Опасни връзки (роман)|Опасни връзки]]“'' (1782) от [[Шодерло дьо Лакло]]. В Германия Гьоте пише ''„[[Страданията на младия Вертер]]“'' (1774). Първият северноамерикански епистоларен роман е ''„[[Историята на Емили Монтегю]]“'' (1769) от Франсис Брук.
 
[[Файл:Goethe 1774.JPG|мини|240px|Титулната страница на първото издание ''„[[Страданията на младия Вертер]]“'' (1774)]]
* [[Жан-Жак Русо]] – ''„Жюли или Нова Елоиза“''
* [[Елза Триоле]] – ''„Лунапарк“''
* [[Шодерло дьо Лакло]] – ''[[Опасни връзки (роман)|„Опасни връзки“]]''
* [[Джон Клеланд]] – ''„[[Фани Хил]]“'' 
* София Бриско – ''„Госпожица Мелмот...“'' и ''„The Fine Lady...“''
* [[Ан Бронте]] – ''„Тайнствената непозната“''
* [[Самюел Ричардсън]] – „''[[Памела]]“'' и ''„[[Клариса]]“''
* [[Брам Стокър]] – ''„[[Дракула]]“''
 
== Външни препратки ==

Навигация