Разлика между версии на „Йела Льовенфелд“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
| име-оригинал = Yela Löwenfeld
| категория = психолог
| описание = германскигерманска и американска психоаналитичка и психоаналитик
| портрет =
| портрет-описание =
 
== Биография ==
Родена е през [[1902]] година в [[Йена (град)|Йена]], Германия, в семейството на руския емигрант Матвей Хершкович. Започва да учи в Йена, [[Мюнхен]] и [[Хайделберг]], и завършва през 1929 г. в [[Берлин]]. След това продължава образованието си със специализация по [[педиатрия]] и работи в болницата Шарите. Омъжва се за своя колега [[Хайнрих Льовенфелд]] (1900 – 1985), който е главен [[лекар]] там от 1929 г. Година по-късно им се ражда син Андреас Франк. Йела и Хайнрих започват да се обучават по психоанализа в [[Берлински психоаналитичен институт|Берлинския психоаналитичен институт]], където Йела влиза в кръга на [[Ото Фенихел]].
 
Работи в болницата „[[Шарите]]“ в Берлин. Омъжва се за своя колега [[Хайнрих Льовенфелд]] (1900 – 1985), който е главен [[лекар]] на болницата от 1929 г. Година по-късно им се ражда син Андреас Франк. Йела и Хайнрих започват да се обучават по психоанализа в [[Берлински психоаналитичен институт|Берлинския психоаналитичен институт]], където Йела влиза в кръга на [[Ото Фенихел]].
През 1933 г. [[нацистите]] идват на власт и Йела Льовенфелд емигрира към [[Франция]] и [[Швейцария]], а от там се установява в [[Чехословакия]]. Там става член на Пражката психоаналитична асоциация и започва [[обучителна анализа]] с [[Ани Райх]], която после довършва в [[Ню Йорк]]. През май 1938 г. емигрира към [[САЩ]]. През 1942 става член на [[Нюйоркско психоаналитично общество|Нюйоркското психоаналитично общество]]. Докато е там специализира в [[детска анализа]] и започва работа с деца, като същевременно работи в болницата Маунт Синай.
 
През 1933 г. [[нацистите]] идват на власт и Йела Льовенфелд емигрира към [[Франция]] и [[Швейцария]], а от тампосле се установява в [[Чехословакия]]. Там става член на Пражката психоаналитична асоциация и започва [[обучителна анализа]] с [[Ани Райх]], която после довършва в [[Ню Йорк]]. През май 1938 г. емигрира към [[САЩ]]. През 1942 става член на [[Нюйоркско психоаналитично общество|Нюйоркското психоаналитично общество]]. Докато е там специализира в [[детска анализа]] и започва работа с деца, като същевременно работи в болницата Маунт Синай.
 
През май 1938 г. емигрира към [[САЩ]]. През 1942 г. става член на [[Нюйоркско психоаналитично общество|Нюйоркското психоаналитично общество]]. Докато е там специализира в [[детска анализа]] и започва работа с деца, като същевременно работи в болницата „Маунт Синай“.
 
Умира през [[1988]] година в Ню Йорк на 86-годишна възраст.
[[Категория:Германски психоаналитици]]
[[Категория:Американски педиатри]]
[[Категория:ПедиатриГермански педиатри]]
[[Категория:Родени в Тюрингия]]

Навигация