Разлика между версии на „Амхарски език“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
== История ==
Ахмарският е езика използван в съдилищата, военните, езика на търговията и ежедневната комуникация от късния 12-ти век и остава официален език в Етиопия до днес. Според преброяване от 2007, Амхарският се говори като роден от 21,6 милиона души и като втори от 4 милиона в Етиопия. Допълнително, 3 милиона емигранти извън страната говорят езика. Повечето от [[Еврей|Еврейските]] общности в Етиопия и [[Израел]] говорят Ахмарски. Във [[Вашингтон]], Ахмарският става един от шесте не-Английски езика в Закона за достъп до език от 2004, с който се позволяват държавни услуги и образование на Ахмарски. [[Растафари|Растафарианската]] религия смята езика за свещен и е масово използван от последователите и по света. Ахмарският е най-разпространения език на [[Сомалийски полуостров|Сомалийския полуостров]]
<!-- == Граматика == -->
===Местоимения===
 
==== Лични местоимения ====
Като повечето езици, Ахмарският разграничава човек, [[число|Число (граматика)]] и [[Род (граматика)|род]]. Това включва и лични местоимения. Както и в останалите семитски езици, същото разграничение се появява и на три други места в тяхната граматика
 
==== Връзка между подлог и сказуемо ====
Всички амхарски глаголи се променят в зависимост от структурата на изречението; тоест, лицето, числото и (в единствено число от второ и трето лице) род на предмета на глагола са отбелязани с наставки или префикси на глагола. Тъй като приставките, които сигнализират за подлога, силно се различават в зависимост от конкретното време на глагола / аспект / настроение, обикновено те не се считат за местоимения.
 
===Съществителни===
Ахмарските съществителни могат да бъдат може да бъде първични или производни. Съществително като ǝgǝr 'крак' е първично, докато съществително като ǝgr-äñña 'пешеходец' е производно на съществително.
 
==== Род ====
Амхарските съществителни могат да бъдат от мъжки или женски род. Има няколко начина да се изрази род. Пример е старата наставка ''-т'' за женски род. Наставката вече не намира широка употреба и е ограничена до определени модели и някои изолирани съществителни имена.
Съществителни завършващи на ''-ауи'' обикновено приемат наставката ''-t'' за да образуват женски род.
<!-- == Речник == -->
<!-- == Изрази == -->

Навигация